Sverigedemokrat i Tomelilla utesluts

Publicerad 2007-08-07

Fullmäktigeledamoten Sven-Erik Eriksson tvingas lämna Sverigedemokraterna. Partiet anser bland annat att han inte delar partiets syn på flyktingpolitik. Samtidigt meddelar även Sverigedemokraternas andra representant i fullmäktige, Birgitta Clarholm, att hon lämnar kommunen.

I valet 2006 fick Sverigedemokraterna fyra platser i Tomelillas fullmäktige. Två av de platserna kunde de då besätta. Ett drygt år senare har partiet förlorat alla sina mandat i kommunen.

Sverigedemokraternas ordförande på Österlen, Paul Svensson, säger till Sveriges radio P4 Malmöhus att Sven-Erik Eriksson uteslutits ut partiet eftersom han inte delar partiets flyktingpolitik. Även att han varit för införandet av speciella förmåner för politiker uppges som skäl. Enligt Paul Svensson har Eriksson bland annat motionerat om att politiker ska gratis inträde till bad.

Samtidigt har den andra av Sverigedemokraternas partirepresentant i Tomelilla kommun, Birgitta Clarholm, meddelat att hon lämnar kommunen. Därmed förlorar hon sin plats i fullmäktige.

Sven-Erik Eriksson kan sitta kvar som politisk vilde i fullmäktige. Till Trelleborgs allehanda säger han att han tänker fortsätta driva de frågor som han tycker är viktiga.
Expo

Verktyg:

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.