Sverigedemokraterna passiva i kyrkoarbetet

Publicerad 2007-10-29

I nio av femton församlingar på stifts- och församlingsnivå där Sverigedemokraterna har representation, har ledamöterna inte lämnat in någon motion, det visar en granskning som Kyrkans tidning gjort.

Vid Kyrkovalet 2005 fick Sverigedemokraterna 1,7 procent av rösterna, vilket var en fördubbling av röstantalet jämfört med valet innan. Kyrkans tidning har granskat hur Sverigedemokraterna arbetat sedan senaste valet och kommit fram till att partiet varit passiva och inte fått något genomslag för sin politik.

Om Sverigedemokraterna varit passiva i stift och församlingar, så har partiet varit mer aktivt i kyrkomötet, där det har de både lagt förslag och debatterat.

– De är försåtliga, men deras käpphästar – nationalismen, kyrkan som uppfostrare och kritiken mot mångkulturen – kommer ändå fram i kyrkomötet. På lokal nivå saknar de program och de frågorna blir ju heller inte så aktuella där. Men deras syfte är nog inte enbart att driva sina frågor, de vill vinna legitimitet och de använder kyrkan som plattform, säger Ragnar Persenius, biskop i Uppsala stift, till Kyrkans tidning
Expo

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA