Sverigedemokraterna passiva i kyrkoarbetet

Publicerad 2007-10-29

I nio av femton församlingar på stifts- och församlingsnivå där Sverigedemokraterna har representation, har ledamöterna inte lämnat in någon motion, det visar en granskning som Kyrkans tidning gjort.

Vid Kyrkovalet 2005 fick Sverigedemokraterna 1,7 procent av rösterna, vilket var en fördubbling av röstantalet jämfört med valet innan. Kyrkans tidning har granskat hur Sverigedemokraterna arbetat sedan senaste valet och kommit fram till att partiet varit passiva och inte fått något genomslag för sin politik.

Om Sverigedemokraterna varit passiva i stift och församlingar, så har partiet varit mer aktivt i kyrkomötet, där det har de både lagt förslag och debatterat.

– De är försåtliga, men deras käpphästar – nationalismen, kyrkan som uppfostrare och kritiken mot mångkulturen – kommer ändå fram i kyrkomötet. På lokal nivå saknar de program och de frågorna blir ju heller inte så aktuella där. Men deras syfte är nog inte enbart att driva sina frågor, de vill vinna legitimitet och de använder kyrkan som plattform, säger Ragnar Persenius, biskop i Uppsala stift, till Kyrkans tidning
Expo

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA