Tal av David Irving granskas av spansk domstol

Publicerad 2007-12-17

Spansk domstol granskar om engelsmannen David Irving gjorde sig skyldig till något brott då han höll ett tal i Spanien.

Det var under lördagen som David Irving höll ett tal i en bokhandel i Barcelona, rapporterar nyhetsbyrån TT. I talet sa Irving bland annat att det inte finns några bevis för att Adolf Hitler kände till vad som pågick i koncentrationslägrena. Samtidigt sa Irving att det inte råder några tvivel om att två till tre miljoner judar dödades av nazisterna. Den dödsiffra som historiker oftast nämner är sex miljoner.

Polisen spelade in David Irvings tal, som nu ska granskas av en domstol. Enligt spansk lag kan uppmaning till rasism och främlingsfientlighet eller rättfärdigande av folkmord ge fängelsestraff upp till tre år, uppger TT.

Närmare 20 personer hörde Irving tala, medan ett hundratal protesterade utanför bokhandeln.

2006 dömdes Irving till tre års fängelse av en österrikisk domstol för förnekande av Förintelsen. Han avtjänade en tredjedel av straffet innan han utvisades till Storbritannien.
Expo

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA