Tal av David Irving granskas av spansk domstol

Publicerad 2007-12-17

Spansk domstol granskar om engelsmannen David Irving gjorde sig skyldig till något brott då han höll ett tal i Spanien.

Det var under lördagen som David Irving höll ett tal i en bokhandel i Barcelona, rapporterar nyhetsbyrån TT. I talet sa Irving bland annat att det inte finns några bevis för att Adolf Hitler kände till vad som pågick i koncentrationslägrena. Samtidigt sa Irving att det inte råder några tvivel om att två till tre miljoner judar dödades av nazisterna. Den dödsiffra som historiker oftast nämner är sex miljoner.

Polisen spelade in David Irvings tal, som nu ska granskas av en domstol. Enligt spansk lag kan uppmaning till rasism och främlingsfientlighet eller rättfärdigande av folkmord ge fängelsestraff upp till tre år, uppger TT.

Närmare 20 personer hörde Irving tala, medan ett hundratal protesterade utanför bokhandeln.

2006 dömdes Irving till tre års fängelse av en österrikisk domstol för förnekande av Förintelsen. Han avtjänade en tredjedel av straffet innan han utvisades till Storbritannien.
Expo

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA