Tal av David Irving granskas av spansk domstol

Publicerad 2007-12-17

Spansk domstol granskar om engelsmannen David Irving gjorde sig skyldig till något brott då han höll ett tal i Spanien.

Det var under lördagen som David Irving höll ett tal i en bokhandel i Barcelona, rapporterar nyhetsbyrån TT. I talet sa Irving bland annat att det inte finns några bevis för att Adolf Hitler kände till vad som pågick i koncentrationslägrena. Samtidigt sa Irving att det inte råder några tvivel om att två till tre miljoner judar dödades av nazisterna. Den dödsiffra som historiker oftast nämner är sex miljoner.

Polisen spelade in David Irvings tal, som nu ska granskas av en domstol. Enligt spansk lag kan uppmaning till rasism och främlingsfientlighet eller rättfärdigande av folkmord ge fängelsestraff upp till tre år, uppger TT.

Närmare 20 personer hörde Irving tala, medan ett hundratal protesterade utanför bokhandeln.

2006 dömdes Irving till tre års fängelse av en österrikisk domstol för förnekande av Förintelsen. Han avtjänade en tredjedel av straffet innan han utvisades till Storbritannien.
Expo

Verktyg:

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.