Tonåriga nazister dömda för brutalt mord

Publicerad 2007-11-01

Två 16-åriga pojkar dömdes på torsdagen av Attunda tingsrätt för den brutala dödsmisshandeln av en rörelsehindrad 55-åring i Upplands Väsby. Pojkarna döms för mord till tre respektive två och ett halvt års sluten ungdomsvård.

Misshandeln ägde rum i mitten av juni i år och började när en av 16-åringarna fått reda på att 55-åringen bjudit hans mamma på sprit. Mannen misshandlades grovt vid tre tillfällen under loppet av ett halvt dygn. Tidigt på morgonen den 19 juni avled han av sina skador.

Pojkarna som nu dömts för mordet filmade den brutala misshandeln med en mobiltelefonkamera. Filmen visar ungdomarna när de turas om att slå mannen med basebollträ och göra hitlerhälsning. En 15-åring som deltagit vid misshandeln, men inte varit med vid tillfället när 55-åringen dödades, döms till ungdomstjänst i 110 timmar.

Alla tre tonåringar har kopplingar till Nationalsocialistisk front, och en av 16-åringarna var fram till nyligen medlem i organisationen. Nationalsocialistisk front har i ett uttalande på sin nättidning tagit avstånd från mordet.
Johannes Jakobsson

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA