Tonåriga nazister dömda för brutalt mord

Publicerad 2007-11-01

Två 16-åriga pojkar dömdes på torsdagen av Attunda tingsrätt för den brutala dödsmisshandeln av en rörelsehindrad 55-åring i Upplands Väsby. Pojkarna döms för mord till tre respektive två och ett halvt års sluten ungdomsvård.

Misshandeln ägde rum i mitten av juni i år och började när en av 16-åringarna fått reda på att 55-åringen bjudit hans mamma på sprit. Mannen misshandlades grovt vid tre tillfällen under loppet av ett halvt dygn. Tidigt på morgonen den 19 juni avled han av sina skador.

Pojkarna som nu dömts för mordet filmade den brutala misshandeln med en mobiltelefonkamera. Filmen visar ungdomarna när de turas om att slå mannen med basebollträ och göra hitlerhälsning. En 15-åring som deltagit vid misshandeln, men inte varit med vid tillfället när 55-åringen dödades, döms till ungdomstjänst i 110 timmar.

Alla tre tonåringar har kopplingar till Nationalsocialistisk front, och en av 16-åringarna var fram till nyligen medlem i organisationen. Nationalsocialistisk front har i ett uttalande på sin nättidning tagit avstånd från mordet.
Johannes Jakobsson

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA