Tumult i Budapest

Publicerad 2007-03-16

Tumult uppstod i Budapest under torsdagen mellan högerextremister och polis i samband med firandet av den ungerska nationaldagen, rapporterar TT.

Polisen hade redan innan oroligheterna fått indikationer på att högerextrema planerade att starta bråk. Under kvällen byggdes barrikader upp som sattes i eld, fönster krossades och polisen attackerades med flaskor och sten. Några av högerextremisterna gjorde hitlerhälsningen, andra viftade med Arpad-fanan, som användes av det fascistiska Pilkors-partiet under andra världskriget. Ett stort polispådrag svarade med vattenkanoner och tårgas. Fyra poliser skadades lindrigt i tumulten, uppger TT.

Tidigare under dagen samlade den konservativa oppositionen ett par hundratusen personer i en fredlig manifestation, som bland annat krävde premiärministerns avgång.

Högerextremister orsakade även förra året oro i huvudstaden. I september och oktober utbröt kravaller på Budepests gator sedan det avslöjats att den socialistiske premiärministern Ferenc Gyurcsany medvetet lurat väljarna om det ekonomiska läget i landet. Då försökte högerextremister i samband med 50-årsminnet av Ungernrevolten ansluta till en demonstration anordnad av det konservativa oppositionspartiet Fidesz. Enligt TT befarade polisen att en liknande situation skulle uppstå även under gårdagens demonstration.
Expo

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA