Tumult i Budapest

Publicerad 2007-03-16

Tumult uppstod i Budapest under torsdagen mellan högerextremister och polis i samband med firandet av den ungerska nationaldagen, rapporterar TT.

Polisen hade redan innan oroligheterna fått indikationer på att högerextrema planerade att starta bråk. Under kvällen byggdes barrikader upp som sattes i eld, fönster krossades och polisen attackerades med flaskor och sten. Några av högerextremisterna gjorde hitlerhälsningen, andra viftade med Arpad-fanan, som användes av det fascistiska Pilkors-partiet under andra världskriget. Ett stort polispådrag svarade med vattenkanoner och tårgas. Fyra poliser skadades lindrigt i tumulten, uppger TT.

Tidigare under dagen samlade den konservativa oppositionen ett par hundratusen personer i en fredlig manifestation, som bland annat krävde premiärministerns avgång.

Högerextremister orsakade även förra året oro i huvudstaden. I september och oktober utbröt kravaller på Budepests gator sedan det avslöjats att den socialistiske premiärministern Ferenc Gyurcsany medvetet lurat väljarna om det ekonomiska läget i landet. Då försökte högerextremister i samband med 50-årsminnet av Ungernrevolten ansluta till en demonstration anordnad av det konservativa oppositionspartiet Fidesz. Enligt TT befarade polisen att en liknande situation skulle uppstå även under gårdagens demonstration.
Expo

Verktyg:

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.


Sverigedemokraterna är ett hot mot demokratin

Söndagskrönika, Daniel Poohl. Samarbete eller inte? För den som vill öppna dörren för Sverigedemokraterna kan det vara värt att veta vad som väntar.