Tumult i Budapest

Publicerad 2007-03-16

Tumult uppstod i Budapest under torsdagen mellan högerextremister och polis i samband med firandet av den ungerska nationaldagen, rapporterar TT.

Polisen hade redan innan oroligheterna fått indikationer på att högerextrema planerade att starta bråk. Under kvällen byggdes barrikader upp som sattes i eld, fönster krossades och polisen attackerades med flaskor och sten. Några av högerextremisterna gjorde hitlerhälsningen, andra viftade med Arpad-fanan, som användes av det fascistiska Pilkors-partiet under andra världskriget. Ett stort polispådrag svarade med vattenkanoner och tårgas. Fyra poliser skadades lindrigt i tumulten, uppger TT.

Tidigare under dagen samlade den konservativa oppositionen ett par hundratusen personer i en fredlig manifestation, som bland annat krävde premiärministerns avgång.

Högerextremister orsakade även förra året oro i huvudstaden. I september och oktober utbröt kravaller på Budepests gator sedan det avslöjats att den socialistiske premiärministern Ferenc Gyurcsany medvetet lurat väljarna om det ekonomiska läget i landet. Då försökte högerextremister i samband med 50-årsminnet av Ungernrevolten ansluta till en demonstration anordnad av det konservativa oppositionspartiet Fidesz. Enligt TT befarade polisen att en liknande situation skulle uppstå även under gårdagens demonstration.
Expo

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA