USA: Åtalas för rasistmord efter 43 år

Publicerad 2007-06-07

I dagarna inleddes rättegången mot den amerikanska Ku Klux Klan-medlemmen James Seale. Han är misstänkt för att 1964 ha mördat Charles Eddie Moore och Henry Hezekiah Dee på grund av deras hudfärg.

Enligt åklagaren, Paige Fitzgerald, så förlamade James Seale de då 19-åriga Moore och Dee med sitt gevär medan hans kamrater misshandlade dem. Efter misshandeln sänktes Moore och Dee levande i Mississippifloden med tyngder. Båda drunknade. James Seale var vid tiden för morden medlem i Ku Klux Klan, men även vice cheriff på orten, uppger Jyllands-Posten

"Extrem rasism"


I åklagarens bevisning finns bland annat en polisrapport skriven direkt efter morden. I rapporten framgår det att polisen frågade Seal om han hade mördat Moore och Dee. Seale svarade då:
" Ja, men jag erkänner det inte. Det är upp till er att bevisa det."

Under öppnandet av förhandlingen så inledde åklagaren med att beskriva fallet.
" Vi kommer få en inblick i Ku Klux Klan – en grupp driven av sådan extrem rasism att de fann det helt naturligt att kidnappa och mörda Charles Moore och Henry Dee."

I USA i jämförelse med när morden begicks 1964, så har uppmärksamheten kring morden den senaste tiden varit enorm. En av anledningarna till att intresset kommer först nu anses vara att det var så vanligt med rasistiska mord under 1960-talet.

Den åtalade Ku Klux Klan-medlemmen James Seale nekar till anklagelserna.
Expo

Verktyg:

Ungern röstar om flyktingmottagning – det här behöver du känna till

Val i Ungern. På söndag går ungrarna till val om landet ska ta emot flyktingar inom EU:s omfördelningssystem. Regeringspartiet Fidesz har under månader genomfört en massiv främlingsfientlig kampanj. Resultatet av omröstningen kan få stora konsekvenser för Europas flyktingpolitik.

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.