USA: Åtalas för rasistmord efter 43 år

Publicerad 2007-06-07

I dagarna inleddes rättegången mot den amerikanska Ku Klux Klan-medlemmen James Seale. Han är misstänkt för att 1964 ha mördat Charles Eddie Moore och Henry Hezekiah Dee på grund av deras hudfärg.

Enligt åklagaren, Paige Fitzgerald, så förlamade James Seale de då 19-åriga Moore och Dee med sitt gevär medan hans kamrater misshandlade dem. Efter misshandeln sänktes Moore och Dee levande i Mississippifloden med tyngder. Båda drunknade. James Seale var vid tiden för morden medlem i Ku Klux Klan, men även vice cheriff på orten, uppger Jyllands-Posten

"Extrem rasism"


I åklagarens bevisning finns bland annat en polisrapport skriven direkt efter morden. I rapporten framgår det att polisen frågade Seal om han hade mördat Moore och Dee. Seale svarade då:
" Ja, men jag erkänner det inte. Det är upp till er att bevisa det."

Under öppnandet av förhandlingen så inledde åklagaren med att beskriva fallet.
" Vi kommer få en inblick i Ku Klux Klan – en grupp driven av sådan extrem rasism att de fann det helt naturligt att kidnappa och mörda Charles Moore och Henry Dee."

I USA i jämförelse med när morden begicks 1964, så har uppmärksamheten kring morden den senaste tiden varit enorm. En av anledningarna till att intresset kommer först nu anses vara att det var så vanligt med rasistiska mord under 1960-talet.

Den åtalade Ku Klux Klan-medlemmen James Seale nekar till anklagelserna.
Expo

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA