USA: Åtalas för rasistmord efter 43 år

Publicerad 2007-06-07

I dagarna inleddes rättegången mot den amerikanska Ku Klux Klan-medlemmen James Seale. Han är misstänkt för att 1964 ha mördat Charles Eddie Moore och Henry Hezekiah Dee på grund av deras hudfärg.

Enligt åklagaren, Paige Fitzgerald, så förlamade James Seale de då 19-åriga Moore och Dee med sitt gevär medan hans kamrater misshandlade dem. Efter misshandeln sänktes Moore och Dee levande i Mississippifloden med tyngder. Båda drunknade. James Seale var vid tiden för morden medlem i Ku Klux Klan, men även vice cheriff på orten, uppger Jyllands-Posten

"Extrem rasism"


I åklagarens bevisning finns bland annat en polisrapport skriven direkt efter morden. I rapporten framgår det att polisen frågade Seal om han hade mördat Moore och Dee. Seale svarade då:
" Ja, men jag erkänner det inte. Det är upp till er att bevisa det."

Under öppnandet av förhandlingen så inledde åklagaren med att beskriva fallet.
" Vi kommer få en inblick i Ku Klux Klan – en grupp driven av sådan extrem rasism att de fann det helt naturligt att kidnappa och mörda Charles Moore och Henry Dee."

I USA i jämförelse med när morden begicks 1964, så har uppmärksamheten kring morden den senaste tiden varit enorm. En av anledningarna till att intresset kommer först nu anses vara att det var så vanligt med rasistiska mord under 1960-talet.

Den åtalade Ku Klux Klan-medlemmen James Seale nekar till anklagelserna.
Expo

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA