USA: Ku Klux Klan-medlem dömd för rasistmord

Publicerad 2007-06-15

Den före detta Ku Klux Klan-anhängaren James Seale har dömts för kidnappning och konspiration för sin inblandning i morden på två svarta tonåringar i Mississippi USA 1964.

Charles Marcus Edwards, även han en före detta medlem i klanen, vittnade om Seales inblandning i morden på de då 19-åriga Charles Eddie Moore och Henry Hezekiah Dee. Edwards, som fick straffrihet, vittnade om att tonåringarna lades levande i bakluckan på Seales bil. Seale ska även ha siktat ett gevär mot Moore och Dee, medan hans kumpaner misshandlade dem med trädgrenar.

Enligt Edwards ska Seale sedan ha fäst tyngder vid de två ungdomarna och sänkt dem levande i Mississippifloden. Deras kroppar hittades av FBI två månader senare. Den nu 71-årige Seale nekar till att ha dödat Moore och Dee. I augusti meddelar domstolen vilket straff Seale får. Han kan enligt BBC bli dömd till livstid i fängelse.

James Seale greps redan 1964 men släpptes då i brist på bevis. Fallet togs upp efter en kampanj från den mördade Charles Eddie Moores bror.

- Detta kommer inte att väcka honom (Moore, reds. anm) till liv igen. Men på ett eller annat sätt tror jag att han skulle vara nöjd, sa Moores bror till BBC.
Expo

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA