USA: Ku Klux Klan-medlem dömd för rasistmord

Publicerad 2007-06-15

Den före detta Ku Klux Klan-anhängaren James Seale har dömts för kidnappning och konspiration för sin inblandning i morden på två svarta tonåringar i Mississippi USA 1964.

Charles Marcus Edwards, även han en före detta medlem i klanen, vittnade om Seales inblandning i morden på de då 19-åriga Charles Eddie Moore och Henry Hezekiah Dee. Edwards, som fick straffrihet, vittnade om att tonåringarna lades levande i bakluckan på Seales bil. Seale ska även ha siktat ett gevär mot Moore och Dee, medan hans kumpaner misshandlade dem med trädgrenar.

Enligt Edwards ska Seale sedan ha fäst tyngder vid de två ungdomarna och sänkt dem levande i Mississippifloden. Deras kroppar hittades av FBI två månader senare. Den nu 71-årige Seale nekar till att ha dödat Moore och Dee. I augusti meddelar domstolen vilket straff Seale får. Han kan enligt BBC bli dömd till livstid i fängelse.

James Seale greps redan 1964 men släpptes då i brist på bevis. Fallet togs upp efter en kampanj från den mördade Charles Eddie Moores bror.

- Detta kommer inte att väcka honom (Moore, reds. anm) till liv igen. Men på ett eller annat sätt tror jag att han skulle vara nöjd, sa Moores bror till BBC.
Expo

Verktyg:

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.