USA: Ku Klux Klan-medlem dömd för rasistmord

Publicerad 2007-06-15

Den före detta Ku Klux Klan-anhängaren James Seale har dömts för kidnappning och konspiration för sin inblandning i morden på två svarta tonåringar i Mississippi USA 1964.

Charles Marcus Edwards, även han en före detta medlem i klanen, vittnade om Seales inblandning i morden på de då 19-åriga Charles Eddie Moore och Henry Hezekiah Dee. Edwards, som fick straffrihet, vittnade om att tonåringarna lades levande i bakluckan på Seales bil. Seale ska även ha siktat ett gevär mot Moore och Dee, medan hans kumpaner misshandlade dem med trädgrenar.

Enligt Edwards ska Seale sedan ha fäst tyngder vid de två ungdomarna och sänkt dem levande i Mississippifloden. Deras kroppar hittades av FBI två månader senare. Den nu 71-årige Seale nekar till att ha dödat Moore och Dee. I augusti meddelar domstolen vilket straff Seale får. Han kan enligt BBC bli dömd till livstid i fängelse.

James Seale greps redan 1964 men släpptes då i brist på bevis. Fallet togs upp efter en kampanj från den mördade Charles Eddie Moores bror.

- Detta kommer inte att väcka honom (Moore, reds. anm) till liv igen. Men på ett eller annat sätt tror jag att han skulle vara nöjd, sa Moores bror till BBC.
Expo

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA