USA: Man med nynazistiska kopplingar sköt ihjäl tre personer

Publicerad 2007-06-05

Den man som dödade sin fru och två andra i Idaho förra månaden var medlem i nynazistgruppen Aryan Nations.

Den 36-årige man som sköt ihjäl sin fru, en polis samt en kyrkoanställd och skadade tre andra i Moscow Idaho i slutet av maj har kopplingar till nynazistiska gruppen Aryan Nations. Enligt ABC News avlossade mannen även runt 100 skott mot en domstolsbyggnad. 36-åringen tog slutligen livet av sig i en kyrka.

Mannens koppling till den nynazistiska gruppen upptäcktes av myndigheterna efter dåden. I mannens hem hittades ett Aryan Nations medlemskort och även en Aryan Nations flagga. Enligt en källa var mannen betalande medlem sedan 2000, men inte särskilt aktiv, skriver Spokesmanreview.

I mannens straffregister finns bland annat misshandel av flickvän, olovligt skjutning, innehav av droger och djurplågeri.

Southern Poverty Law Center som har kartlagt de aktiva hatgrupperna i USA skriver på sin hemsida att grupperna ökat i antal de senaste åren. År 2006 fanns det 844 aktiva hatgrupper i USA varav 191 nazist- och 78 skinnskallegrupper.
Expo

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA