USA: Man med nynazistiska kopplingar sköt ihjäl tre personer

Publicerad 2007-06-05

Den man som dödade sin fru och två andra i Idaho förra månaden var medlem i nynazistgruppen Aryan Nations.

Den 36-årige man som sköt ihjäl sin fru, en polis samt en kyrkoanställd och skadade tre andra i Moscow Idaho i slutet av maj har kopplingar till nynazistiska gruppen Aryan Nations. Enligt ABC News avlossade mannen även runt 100 skott mot en domstolsbyggnad. 36-åringen tog slutligen livet av sig i en kyrka.

Mannens koppling till den nynazistiska gruppen upptäcktes av myndigheterna efter dåden. I mannens hem hittades ett Aryan Nations medlemskort och även en Aryan Nations flagga. Enligt en källa var mannen betalande medlem sedan 2000, men inte särskilt aktiv, skriver Spokesmanreview.

I mannens straffregister finns bland annat misshandel av flickvän, olovligt skjutning, innehav av droger och djurplågeri.

Southern Poverty Law Center som har kartlagt de aktiva hatgrupperna i USA skriver på sin hemsida att grupperna ökat i antal de senaste åren. År 2006 fanns det 844 aktiva hatgrupper i USA varav 191 nazist- och 78 skinnskallegrupper.
Expo

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA