USA: Man med nynazistiska kopplingar sköt ihjäl tre personer

Publicerad 2007-06-05

Den man som dödade sin fru och två andra i Idaho förra månaden var medlem i nynazistgruppen Aryan Nations.

Den 36-årige man som sköt ihjäl sin fru, en polis samt en kyrkoanställd och skadade tre andra i Moscow Idaho i slutet av maj har kopplingar till nynazistiska gruppen Aryan Nations. Enligt ABC News avlossade mannen även runt 100 skott mot en domstolsbyggnad. 36-åringen tog slutligen livet av sig i en kyrka.

Mannens koppling till den nynazistiska gruppen upptäcktes av myndigheterna efter dåden. I mannens hem hittades ett Aryan Nations medlemskort och även en Aryan Nations flagga. Enligt en källa var mannen betalande medlem sedan 2000, men inte särskilt aktiv, skriver Spokesmanreview.

I mannens straffregister finns bland annat misshandel av flickvän, olovligt skjutning, innehav av droger och djurplågeri.

Southern Poverty Law Center som har kartlagt de aktiva hatgrupperna i USA skriver på sin hemsida att grupperna ökat i antal de senaste åren. År 2006 fanns det 844 aktiva hatgrupper i USA varav 191 nazist- och 78 skinnskallegrupper.
Expo

Verktyg:

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.


Sverigedemokraterna är ett hot mot demokratin

Söndagskrönika, Daniel Poohl. Samarbete eller inte? För den som vill öppna dörren för Sverigedemokraterna kan det vara värt att veta vad som väntar.

Man misshandlad till döds vid nazistdemonstration i Finland

En 28-årig man har avlidit efter att ha blivit misshandlad i samband med att nazistiska Finska motståndsrörelsens demonstrerade förra helgen. Polisen är fortfarande förtegen om detaljerna kring dödsmisshandeln.