080606_inr_smrdemo_1.jpg\

Svenska motståndsrörelsen uppträdde aggresivt under den så kallade Folkets marsch. Flera av organisationens representanter gjorde en så kallad Hitlerhälsning under såväl marschen som vid uppsamlingsplatsen.
FOTO: Expo

100 nazister gripna

Publicerad 2008-06-06

100 nazister greps i samband med nationaldagsdemonstrationen på fredagen i Stockholm. De misstänks för brottet hets mot folkgrupp efter att ha gjort en så kallad Hitlerhälsning vid platsen där demonstrationen avslutades. Även under marschens gång var stämningen orolig och aggressiv.

- Vi har gripit ett hundratal personer som nu ska avlägsnas från platsen, uppger Kjell Lindgren, presstalesman på polisen strax efter klockan 18 på fredagen. Samtidigt uppmanas aktivister som deltagit i den så kallade Folkets marsch, via en nazistisk hemsida, att stanna kvar i Stockholm och invänta vidare direktiv.

Simon Lindberg, från Nationalsocialistisk front sa i sitt tal vid Gärdet där marschen avslutades, att om någon av dem greps så skulle de samla ihop sig och protestera.

Totalt var det runt 1000 nazister som deltog i demonstrationen som gick från Karlaplan till Gärdet. Demonstrationen kantades av oro och polisen var tvungna att ingripa ett flertal gånger, både mot motdemonstranter och mot personer i tåget. Det var framförallt representanter från Svenska motståndsrörelsen som uppträdde aggressivt i tåget och gjorde flera utfall mot protesterande åskådare.

Hätska tal


Vid samlingsplatsen på Gärdet hölls tal av representanter för Nationalsocialistisk front, Fria nationalister och Svenska motståndsrörelsen. Magnus Söderman från Svenska motståndsrörelsen pratade i sitt tal om att de ska ta över makten över Sverige

– Vi kommer att segra och då kommer vi att driva ut lögnarna ut lögnens tempel. Med både piskor och spikklubbor.

Drygt 500 poliser deltog i insatsen runt demonstrationen.
Anders Dalsbro, Kajsa Lindohf

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA