080606_inr_smrdemo_1.jpg\

Svenska motståndsrörelsen uppträdde aggresivt under den så kallade Folkets marsch. Flera av organisationens representanter gjorde en så kallad Hitlerhälsning under såväl marschen som vid uppsamlingsplatsen.
FOTO: Expo

100 nazister gripna

Publicerad 2008-06-06

100 nazister greps i samband med nationaldagsdemonstrationen på fredagen i Stockholm. De misstänks för brottet hets mot folkgrupp efter att ha gjort en så kallad Hitlerhälsning vid platsen där demonstrationen avslutades. Även under marschens gång var stämningen orolig och aggressiv.

- Vi har gripit ett hundratal personer som nu ska avlägsnas från platsen, uppger Kjell Lindgren, presstalesman på polisen strax efter klockan 18 på fredagen. Samtidigt uppmanas aktivister som deltagit i den så kallade Folkets marsch, via en nazistisk hemsida, att stanna kvar i Stockholm och invänta vidare direktiv.

Simon Lindberg, från Nationalsocialistisk front sa i sitt tal vid Gärdet där marschen avslutades, att om någon av dem greps så skulle de samla ihop sig och protestera.

Totalt var det runt 1000 nazister som deltog i demonstrationen som gick från Karlaplan till Gärdet. Demonstrationen kantades av oro och polisen var tvungna att ingripa ett flertal gånger, både mot motdemonstranter och mot personer i tåget. Det var framförallt representanter från Svenska motståndsrörelsen som uppträdde aggressivt i tåget och gjorde flera utfall mot protesterande åskådare.

Hätska tal


Vid samlingsplatsen på Gärdet hölls tal av representanter för Nationalsocialistisk front, Fria nationalister och Svenska motståndsrörelsen. Magnus Söderman från Svenska motståndsrörelsen pratade i sitt tal om att de ska ta över makten över Sverige

– Vi kommer att segra och då kommer vi att driva ut lögnarna ut lögnens tempel. Med både piskor och spikklubbor.

Drygt 500 poliser deltog i insatsen runt demonstrationen.
Anders Dalsbro, Kajsa Lindohf

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro