23-årig högerextremist dömd till fängelse

Publicerad 2008-12-10

En 23-årig man från ett litet samhälle utanför Karlstad dömdes på onsdagen till två månaders fängelse för hets mot folkgrupp och misshandel.

Det var i slutet av maj som 23-åringen misshandlade en jämnårig man. Mannen hade vägrat att låta 23-åringen att följa med i bilen när de skulle åka från en fest. 23-åringen slog mannen i ansiktet och försökte dra ut honom genom bilfönstret. Straffet bestämdes till två månaders fängelse och 7 000 kronor i skadestånd till misshandelsoffret.

I straffet inkluderades även en tidigare händelse av hets mot folkgrupp. Sommaren 2007 omhändertogs 23-åringen av polis efter att han besökt en krog i centrala Motala. Han ska då ha stått utanför krogen och skrikit sieg heil och heil Hitler.

23-åringen är även sedan tidigare dömd för både hets mot folkgrupp och upprepade misshandlar. Attacken i maj skedde mindre än en månad efter att 23-åringen släppts från ett fängelsestraff för misshandel.

Mannen har en bakgrund i högerextrema sammanhang. Bland annat har han deltagit vid demonstrationer som Nationalsocialistisk front arrangerade.
Johannes Jakobsson

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro