23-årig högerextremist dömd till fängelse

Publicerad 2008-12-10

En 23-årig man från ett litet samhälle utanför Karlstad dömdes på onsdagen till två månaders fängelse för hets mot folkgrupp och misshandel.

Det var i slutet av maj som 23-åringen misshandlade en jämnårig man. Mannen hade vägrat att låta 23-åringen att följa med i bilen när de skulle åka från en fest. 23-åringen slog mannen i ansiktet och försökte dra ut honom genom bilfönstret. Straffet bestämdes till två månaders fängelse och 7 000 kronor i skadestånd till misshandelsoffret.

I straffet inkluderades även en tidigare händelse av hets mot folkgrupp. Sommaren 2007 omhändertogs 23-åringen av polis efter att han besökt en krog i centrala Motala. Han ska då ha stått utanför krogen och skrikit sieg heil och heil Hitler.

23-åringen är även sedan tidigare dömd för både hets mot folkgrupp och upprepade misshandlar. Attacken i maj skedde mindre än en månad efter att 23-åringen släppts från ett fängelsestraff för misshandel.

Mannen har en bakgrund i högerextrema sammanhang. Bland annat har han deltagit vid demonstrationer som Nationalsocialistisk front arrangerade.
Johannes Jakobsson

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA