52-åring dömd för hets mot folkgrupp

Publicerad 2008-03-12

En 52-årig man från Ängelholm som tidigare varit medlem i Nationalsocialistisk front dömdes idag i Helsingborgs tingsrätt till dagsböter för hets mot folkgrupp.

Det var i början av mars förra året som mannen dök upp på en demonstration mot rasism som SSU anordnat i Ängelholm. Med sig hade han ett plakat med texten "Medans svenska flickor gruppvåldtas av invandrargäng bekämpar SSU rasismen".

Enligt 52-åringen själv var han på plats för att uttrycka en åsikt och väcka debatt. Men tingsrätten skriver i domen att meddelandet mannen visade på sitt plakat saknade "saklighet på ett sätt som talar för att det var avsett att sprida ett kränkande budskap" snarare än att leda till diskussion.

Mannen var aktiv medlem inom Nationalsocialistisk front i början av 2000-talet, men har under åren behållit kontakten med partiet.

För hetsbrottet dömdes 52-åringen till att betala totalt 4000 kronor i dagsböter. Han är sedan tidigare dömd för bland annat misshandel, olaga hot och ofredande.

Domen kan komma att överklagas.
Johannes Jakobsson

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro