52-åring dömd för hets mot folkgrupp

Publicerad 2008-03-12

En 52-årig man från Ängelholm som tidigare varit medlem i Nationalsocialistisk front dömdes idag i Helsingborgs tingsrätt till dagsböter för hets mot folkgrupp.

Det var i början av mars förra året som mannen dök upp på en demonstration mot rasism som SSU anordnat i Ängelholm. Med sig hade han ett plakat med texten "Medans svenska flickor gruppvåldtas av invandrargäng bekämpar SSU rasismen".

Enligt 52-åringen själv var han på plats för att uttrycka en åsikt och väcka debatt. Men tingsrätten skriver i domen att meddelandet mannen visade på sitt plakat saknade "saklighet på ett sätt som talar för att det var avsett att sprida ett kränkande budskap" snarare än att leda till diskussion.

Mannen var aktiv medlem inom Nationalsocialistisk front i början av 2000-talet, men har under åren behållit kontakten med partiet.

För hetsbrottet dömdes 52-åringen till att betala totalt 4000 kronor i dagsböter. Han är sedan tidigare dömd för bland annat misshandel, olaga hot och ofredande.

Domen kan komma att överklagas.
Johannes Jakobsson

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA