Amerikanska nazistgrupper rekryterar militärer

Publicerad 2008-09-15

Högerextremister i USA arbetar aktivt med att rekrytera medlemmar med bakgrund inom den amerikanska armén. Det visar en rapport som FBI:s avdelning för kontraterrorism offentliggjort.

Det är militärernas träning och krigserfarenhet som gör dem attraktiva för grupperna på den yttersta högerkanten.

Minst 203 individer med bakgrund inom den amerikanska militären har sökt sig till vit makt-organisationer under perioden oktober 2001 till maj 2008. Det är en liten andel av de nästan 24 000 personer som tjänstgjort i militären under den perioden. Men erfarenheterna som individerna för med sig från Afghanistan och Irak kan orsaka stora problem, menar FBI.

Ex-militärerna har hög status inom högerextrema kretsar och får i regel ett stort inflytande över grupperna de involverar sig i. Träningen de har fått inom militären för de i regel vidare till andra medlemmar i extremistgrupperna, något som på sikt kan öka en organisations kapacitet för att utföra våldsdåd.

Celler


FBI varnar även för att militärrekryterna kommer att starta egna celler med karismatiska ledare som kan komma att driva "operativa kampanjer med större taktiskt självförtroende" jämfört med tidigare kända grupper.

Flest aktivister med militär bakgrund har gruppen National Alliance. Gruppen har rekryterat närmare 30 procent av de 203 aktivisterna. National Alliance driver bland annat en kampanj för att ta hem de amerikanska trupperna från Irak och istället postera dem vid den mexikanska gränsen. Även olika skinheadgrupper är högt representerade i statistiken. De har 22 procent av de 203 aktivisterna i sina led.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA