Amerikanska nazistgrupper rekryterar militärer

Publicerad 2008-09-15

Högerextremister i USA arbetar aktivt med att rekrytera medlemmar med bakgrund inom den amerikanska armén. Det visar en rapport som FBI:s avdelning för kontraterrorism offentliggjort.

Det är militärernas träning och krigserfarenhet som gör dem attraktiva för grupperna på den yttersta högerkanten.

Minst 203 individer med bakgrund inom den amerikanska militären har sökt sig till vit makt-organisationer under perioden oktober 2001 till maj 2008. Det är en liten andel av de nästan 24 000 personer som tjänstgjort i militären under den perioden. Men erfarenheterna som individerna för med sig från Afghanistan och Irak kan orsaka stora problem, menar FBI.

Ex-militärerna har hög status inom högerextrema kretsar och får i regel ett stort inflytande över grupperna de involverar sig i. Träningen de har fått inom militären för de i regel vidare till andra medlemmar i extremistgrupperna, något som på sikt kan öka en organisations kapacitet för att utföra våldsdåd.

Celler


FBI varnar även för att militärrekryterna kommer att starta egna celler med karismatiska ledare som kan komma att driva "operativa kampanjer med större taktiskt självförtroende" jämfört med tidigare kända grupper.

Flest aktivister med militär bakgrund har gruppen National Alliance. Gruppen har rekryterat närmare 30 procent av de 203 aktivisterna. National Alliance driver bland annat en kampanj för att ta hem de amerikanska trupperna från Irak och istället postera dem vid den mexikanska gränsen. Även olika skinheadgrupper är högt representerade i statistiken. De har 22 procent av de 203 aktivisterna i sina led.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro