071130_inr_nsf.jpg\

Av de anmälningar om hatbrott som hade kopplingar till en organisation rörde 44 procent Nationalsocialistisk front.
FOTO: Expo

Anmälda hatbrott ökar

Publicerad 2008-07-01

Antalet anmälda hatbrott ökade mellan åren 2006 och 2007 med åtta procent. Det fastslår Brottsförebyggande rådet, Brå, i en rapport som presenterades på tisdagen.

Totalt anmäldes 3.500 hatbrott i Sverige under 2007 visar rapporten. Brå kartlägger anmälningar där motivet bakom brottet varit främlingsfientligt, homofobiskt, islamofobiskt eller antisemitiskt. 70 procent av anmälningarna hade främlingsfientliga motiv, 20 procent hade homofobiska.

Majoriteten, 70 procent, av dem som utsattes för hatbrott var män. Även förövarna var i de flesta fall män.

Nazistisk koppling


Tolv procent av samtliga anmälningar var kopplade till en förövare med högerextrem eller nazistisk ideologi. Motiven till brotten var i 81 procent främlingsfientliga och i tio procent antisemitiska, bland denna grupp förövare.

I en fjärde del av de ideologiskt motiverade hatbrotten har Brå identifierat en koppling till en organisation. Den organisation som oftast förekommer i anmälningarna är Nationalsocialistisk front.
Anders Dalsbro

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA