071130_inr_nsf.jpg\

Av de anmälningar om hatbrott som hade kopplingar till en organisation rörde 44 procent Nationalsocialistisk front.
FOTO: Expo

Anmälda hatbrott ökar

Publicerad 2008-07-01

Antalet anmälda hatbrott ökade mellan åren 2006 och 2007 med åtta procent. Det fastslår Brottsförebyggande rådet, Brå, i en rapport som presenterades på tisdagen.

Totalt anmäldes 3.500 hatbrott i Sverige under 2007 visar rapporten. Brå kartlägger anmälningar där motivet bakom brottet varit främlingsfientligt, homofobiskt, islamofobiskt eller antisemitiskt. 70 procent av anmälningarna hade främlingsfientliga motiv, 20 procent hade homofobiska.

Majoriteten, 70 procent, av dem som utsattes för hatbrott var män. Även förövarna var i de flesta fall män.

Nazistisk koppling


Tolv procent av samtliga anmälningar var kopplade till en förövare med högerextrem eller nazistisk ideologi. Motiven till brotten var i 81 procent främlingsfientliga och i tio procent antisemitiska, bland denna grupp förövare.

I en fjärde del av de ideologiskt motiverade hatbrotten har Brå identifierat en koppling till en organisation. Den organisation som oftast förekommer i anmälningarna är Nationalsocialistisk front.
Anders Dalsbro

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro