080606_inr_smrdemo_1.jpg\

Svenska motståndsrörelsen uppträdde aggresivt under den så kallade Folkets marsch. Flera av organisationens representanter gjorde en så kallad Hitlerhälsning under såväl marschen som vid uppsamlingsplatsen.
FOTO: Expo

Åtalas för hets på nationaldagen

Publicerad 2008-10-22

Två ungdomar, 16 och 18 år gamla, har åtalats misstänkta för att ha gjort sig skyldiga till hets mot folkgrupp i samband med nazisternas nationaldagsdemonstration i Stockholm tidigare i år. Samtidigt förbereds fler åtal.

Totalt väntas ett 15-tal personer åtalas för hets mot folkgrupp efter "Folkets marsch" som hölls den 6 juni i år. Detta efter att polisen filmat dem då de tillsammans med andra nazister gjorde så kallad hitlerhälsning och skanderade "Sieg heil" på Gärdet i Stockholm. I en massiv insats grep polisen ett hundratal personer när demonstrationen var slutförd.

18-åringen från Eskilstuna har erkänt att han gjort hitlerhälsning, medan 16-åringen sagt att han haft armen lyft. De åtalas nu vid Eskilstuna tingsrätt misstänkta för hets mot folkgrupp.

Fler misstänkta


Kammaråklagare Anita Glad berättar att åtalet mot ungdomarna kom tidigare än de äldre personerna som även de är misstänkta, eftersom yngre personers mål ska hanteras snabbare.

- Men jag har även lämnat in en begäran om offentlig försvarare till Stockholms tingsrätt gällande åtta vuxna personer. Sen kan det bli aktuellt med ytterligare förhör med dessa, fortsätter Anita Glad.

Bland dem som tilldelats en offentlig försvarare finns Svenska motståndsrörelsens ledargestalter Klas Lund och Magnus Söderman.

Även en yngling från Örebro och en från Nacka utanför Stockholm väntas bli åtalade för hets mot folkgrupp.


FAKTA: De misstänka


Klas Lund, 40. Ledare för Svenska motståndsrörelsen.
Magnus Söderman, 31. Högt uppsatt inom Svenska motståndsrörelsen.
Man, 22, Alingsås
Man, 22, Borlänge
Man, 16, Eskilstuna
Man, 18, Eskilstuna
Man, 32, Eskilstuna
Man, 18, Karlstad
Man, 17, Nacka
Man, 19, Stockholm
Man, 31, Sundsvall
Man, 17, Säffle
Man, 21, Torshälla
Man, 17, Örebro
Johannes Jakobsson

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro