071003_inr_baltic_inkasso.jpg\

Baltic Inkasso har gjort sig ökänt för sina kontroversiella metoder att driva in skulder. I samband med att bolagets grundare greps i Estland för ett år sedan meddelades det på hemsidan att bolaget lade ner sin verksamhet i Sverige.

Baltic Inkassos vd åtalas

Publicerad 2008-11-26

Baltic Inkassos vd åtalas för grov förskingring. Mannen har varit eftersökt av svensk polis i över ett år. Han är sedan tidigare känd i högerextrema kretsar.

Den 6 november greps den 36-årige mannen i Estland och utlämnades till Sverige där han varit eftersökt för grov förskingring. Mannen är vd på indrivningsföretaget Baltic Inkasso, som har sitt säte i Estlands huvudstad Tallinn.

På onsdagen inkom åtalet till Stockholms tingsrätt. Kammaråklagare Karin Henriksson vill för stunden inte uttala sig i ärendet utan hänvisar till uppgifterna i stämningsansökan.

36-åringen åtalas för att vid fyra tillfällen att bedragit fyra kunder som anlitat Baltic Inkasso och sammanlagt förskingrat 159 705 kr. Med tanke på beloppet storlek bedöms brottet som grovt av åklagaren. Verksamheten har bedrivits i Sverige trots att bolaget saknar tillstånd för detta.

Baltic Inkasso


Baltic Inkassos affärsidé är att mot ersättning driva in fordringar åt sina kunder. Sitt säte har bolaget haft i Estlands huvudstad Tallinn. På grund av bolagets kontroversiella arbetsmetoder har det tidigare varit omskrivet i svenska medier.

Tidigare dömda


Flera av 26-åringens kompanjoner har under året dömts. Grundaren av Baltic Inkasso, Leif Larsson, drev vid sidan av bolaget ett företag under namnet Dantaro. Även Dantaros verksamhet utgick från Estland. Via en internetsida sålde företaget cigaretter och alkoholprodukter till framför allt svenska kunder.

Både Leif Larsson och han kompanjon Johnny Lindén dömdes den 8 januari till fängelse i sex år för grovt skattebrott.

Tidigare kända högerextremister


Såväl den åtalade 36-åringen som Leif Larsson har sin politiska bakgrund inom extremhögern. 36-åringen har varit medlem i Sverigedemokraterna och drivande i den nazistiska organisationen Nationell ungdom, tidigare ungdomsorganisation för Svenska motståndsrörelsen. År 2000 dömdes han till fängelse för hets mot folkgrupp.

Leif Larsson tillhörde i mitten av 1980-talet Nordiska rikspartiet. Han bildade sedan Föreningen Sveriges Framtid och var under några år ledare för Hembygdspartiet och Konservativa partiet. Har även varit medlem i Nationalsocialistisk front.

Johnny Lindén är dömd vid ett flertal tillfällen under 1980- och 1990-talet, bland annat för stöld, olaga innehav av explosiv vara, brott mot vapenlagen och grovt bedrägeri.
Anders Dalsbro

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro