081216_hagglund.jpg\

Erik Hägglund vid den nazistiska Salemmarschen år 2000.
FOTO: Expo

Baltic Inkassos vd dömd

Publicerad 2008-12-16

Erik Hägglund, vd för bolaget Baltic Inkasso, dömdes mot sitt nekande på tisdagen för förskingring av Stockholms tingrätt. I över ett år var Hägglund eftersökt innan han greps av estländsk polis.

Baltic Inkassos vd Erik Hägglund stod åtalad för förskingring i fyra fall. Tingrätten fann honom skyldig i tre fall och dömde honom till villkorlig dom och dagsböter. Baltic Inkasso är ett indrivningsföretag med säte i Estland. Bolagets affärsidé är att driva in skulder åt kunder mot ersättning. I domen framgår det att bolaget saknat tillstånd av datainspektionen att bedriva verksamhet i Sverige.

Under en längre tid höll sig Erik Hägglund undan från det svenska rättväsendet. Han har sedan länge varit bosatt i Estland och svenska polis har i över ett år försökt få honom utlämnad. Den 6 november greps han av estländsk polis och fördes över till Sverige.

Erik Hägglund har tidigare varit aktiv inom den svenska extremhögern. Han har varit medlem i Sverigedemokraterna och drivande i den nazistiska organisationen Nationell ungdom, tidigare ungdomsorganisation för Svenska motståndsrörelsen. 2000 dömdes han till fängelse för hets mot folkgrupp.

Grundaren tidigare dömd


Även grundaren av Baltic Inkasso, Leif Larsson, har under året dömts. Men den domen rörde inte Baltic Inkasso utan företaget Dantaro som Larsson drev vid sidan av. Även det företagets verksamhet utgick från Estland. Dantaro sålde cigaretter och alkohol från en hemsida. Leif Larsson och hans kompanjon Johnny Linden dömdes i januari till fängelse i sex år för grovt skattebrott.

Precis som Erik Hägglund har Leif Larsson en bakgrund inom extremhögern. Leif Larsson har varit aktiv i bland annat Nordiska rikspartiet innan han bildade Föreningen Sveriges Framtid. Under några år var han ledare för Hembygdspartiet och Konservativa partiet. Johnny Lindén satt i Sverigedemokraternas Göteborgsstyrelse i slutet av 1980-talet. Han är dömd vid ett flertal tillfällen under 1980- och 1990-talet, bland annat för stöld, olaga innehav av explosiv vara, brott mot vapenlagen och grovt bedrägeri.
Anders Dalsbro

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro