081216_hagglund.jpg\

Erik Hägglund vid den nazistiska Salemmarschen år 2000.
FOTO: Expo

Baltic Inkassos vd dömd

Publicerad 2008-12-16

Erik Hägglund, vd för bolaget Baltic Inkasso, dömdes mot sitt nekande på tisdagen för förskingring av Stockholms tingrätt. I över ett år var Hägglund eftersökt innan han greps av estländsk polis.

Baltic Inkassos vd Erik Hägglund stod åtalad för förskingring i fyra fall. Tingrätten fann honom skyldig i tre fall och dömde honom till villkorlig dom och dagsböter. Baltic Inkasso är ett indrivningsföretag med säte i Estland. Bolagets affärsidé är att driva in skulder åt kunder mot ersättning. I domen framgår det att bolaget saknat tillstånd av datainspektionen att bedriva verksamhet i Sverige.

Under en längre tid höll sig Erik Hägglund undan från det svenska rättväsendet. Han har sedan länge varit bosatt i Estland och svenska polis har i över ett år försökt få honom utlämnad. Den 6 november greps han av estländsk polis och fördes över till Sverige.

Erik Hägglund har tidigare varit aktiv inom den svenska extremhögern. Han har varit medlem i Sverigedemokraterna och drivande i den nazistiska organisationen Nationell ungdom, tidigare ungdomsorganisation för Svenska motståndsrörelsen. 2000 dömdes han till fängelse för hets mot folkgrupp.

Grundaren tidigare dömd


Även grundaren av Baltic Inkasso, Leif Larsson, har under året dömts. Men den domen rörde inte Baltic Inkasso utan företaget Dantaro som Larsson drev vid sidan av. Även det företagets verksamhet utgick från Estland. Dantaro sålde cigaretter och alkohol från en hemsida. Leif Larsson och hans kompanjon Johnny Linden dömdes i januari till fängelse i sex år för grovt skattebrott.

Precis som Erik Hägglund har Leif Larsson en bakgrund inom extremhögern. Leif Larsson har varit aktiv i bland annat Nordiska rikspartiet innan han bildade Föreningen Sveriges Framtid. Under några år var han ledare för Hembygdspartiet och Konservativa partiet. Johnny Lindén satt i Sverigedemokraternas Göteborgsstyrelse i slutet av 1980-talet. Han är dömd vid ett flertal tillfällen under 1980- och 1990-talet, bland annat för stöld, olaga innehav av explosiv vara, brott mot vapenlagen och grovt bedrägeri.
Anders Dalsbro

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA