081212_griffin.jpg\

Nick Griffin, partiledare för British National Party, har problem. I mitten av november publicerade någon eller några partiets medlemslista på internet
Martin Adolfsson

BNP:s medlemslista publicerad på internet

Publicerad 2008-12-12

British National Party (BNP) är blottlagt. I mitten av november publicerades partiets medlemslista på internet. Sedan dess har brittisk press kunnat avslöja allt ifrån huliganer till företagsledare bland partiets medlemmar.

Lärare, en skådespelare, en doktor, en präst och två jurister. Under den senaste månaden har brittisk press kunnat presentera en rad avslöjanden om vilka som är medlemmar i det högerextrema partiet British National Party. Källan till den ingående informationen om partiets medlemmar är en medlemslista som publicerades på internet i mitten november. Listan innehåller sammanlagt 12 801 namn och utgörs till största del av medlemmar, men där finns också personer som på olika sätt varit i kontakt med partiet. Listan avslöjar detaljer som bostadsadress, telefonnummer och noteringar om medlemmarnas jobb och fritidsintressen.

Interna konflikter


Vilka som ligger bakom läckan är fortfarande oklart. Händelsen har orsakat problem inom partiet. Partiledaren Nick Griffin var inte sen att anklaga Kenny Smith för läckan. Smith var en av de ledande personerna i ett kuppförsök inom partiet förra vintern. Smith har förnekat att han har något med läckan att göra och har i sin tur anklagat Griffin för inkompetens. Enligt den engelska tidningen Searchlight är det inte första gången BNP drabbas av att känslig information om partiets medlemmar hamnar i orätta händer. Men i de tidigare fallen har det handlat om betydligt färre namn.

Huliganer och förintelseförnekare


BNP har gjort allt för att utnyttja den tid i strålkastarljuset som den uppmärksammade listan har skänkt partiet. Enligt Searchlight ska Griffin ha hävdat att publiciteten kring den "goda kvalitén" på hans medlemskår har förbättrat bilden av partiet avsevärt. Men det finns inte bara jurister och lärare bland BNP:s medlemmar. Tidningen Searchlight redovisar i sitt senaste nummer en lista på 18 personer som på olika sätt har kopplingar till nazistiska grupper eller är dömda för allvarliga brott som exempelvis sex med minderårig. På listan finns fotbollshuliganer, narkotikahandlare och förintelseförnekare.
Daniel Poohl

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro