081212_griffin.jpg\

Nick Griffin, partiledare för British National Party, har problem. I mitten av november publicerade någon eller några partiets medlemslista på internet
Martin Adolfsson

BNP:s medlemslista publicerad på internet

Publicerad 2008-12-12

British National Party (BNP) är blottlagt. I mitten av november publicerades partiets medlemslista på internet. Sedan dess har brittisk press kunnat avslöja allt ifrån huliganer till företagsledare bland partiets medlemmar.

Lärare, en skådespelare, en doktor, en präst och två jurister. Under den senaste månaden har brittisk press kunnat presentera en rad avslöjanden om vilka som är medlemmar i det högerextrema partiet British National Party. Källan till den ingående informationen om partiets medlemmar är en medlemslista som publicerades på internet i mitten november. Listan innehåller sammanlagt 12 801 namn och utgörs till största del av medlemmar, men där finns också personer som på olika sätt varit i kontakt med partiet. Listan avslöjar detaljer som bostadsadress, telefonnummer och noteringar om medlemmarnas jobb och fritidsintressen.

Interna konflikter


Vilka som ligger bakom läckan är fortfarande oklart. Händelsen har orsakat problem inom partiet. Partiledaren Nick Griffin var inte sen att anklaga Kenny Smith för läckan. Smith var en av de ledande personerna i ett kuppförsök inom partiet förra vintern. Smith har förnekat att han har något med läckan att göra och har i sin tur anklagat Griffin för inkompetens. Enligt den engelska tidningen Searchlight är det inte första gången BNP drabbas av att känslig information om partiets medlemmar hamnar i orätta händer. Men i de tidigare fallen har det handlat om betydligt färre namn.

Huliganer och förintelseförnekare


BNP har gjort allt för att utnyttja den tid i strålkastarljuset som den uppmärksammade listan har skänkt partiet. Enligt Searchlight ska Griffin ha hävdat att publiciteten kring den "goda kvalitén" på hans medlemskår har förbättrat bilden av partiet avsevärt. Men det finns inte bara jurister och lärare bland BNP:s medlemmar. Tidningen Searchlight redovisar i sitt senaste nummer en lista på 18 personer som på olika sätt har kopplingar till nazistiska grupper eller är dömda för allvarliga brott som exempelvis sex med minderårig. På listan finns fotbollshuliganer, narkotikahandlare och förintelseförnekare.
Daniel Poohl

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA