081202_cyklopen_1.jpg\

På lördagen brändes ungdomshuset Cyklopen i Högdalen ned till grunden.
FOTO: Expo

Cyklopen-branden var anlagd

Publicerad 2008-12-02

Branden mot ungdomshuset Cyklopen var anlagd. Huset brändes ner till grunden under lördagen.

Polisens utredning visar att branden mot Cyklopen, söder om Stockholm, inte var en olycka. Enligt brandutredaren på Söderortspolisen, Christer Söderheim, startade branden utanför huset, skriver Dagens Nyheter.

Cyklopen har fungerat som en alternativ mötesplats där bland annat rasism och främlingsfientlighet motarbetats, vilket personerna bakom Cyklopen tror är anledningen till branden. På sin hemsida skriver de:

"Nätverket Mot Rasism skulle ha arrangerat en tillställning samma tid som branden utbröt. Tillställningen ställdes in några dagar innan men var utannonserad. Imorgon, 30 Nov, är det Karl 12:es dödsdag och nazistiska grupper arrangerar manifestationer. Nästa vecka, 6 dec, tågar nazisterna återigen i Salem. Stockholm är den stad i Sverige med störst nazistnärvaro under denna period. Kopplingen mellan detta och branden på vårt kulturhus är knappast en slump."

Christer Söderheim säger till Dagens Nyheter att det är möjligt att det finns politiska motiv bakom branden. Men att det än så länge rör sig om spekulationer.
Expo

Verktyg:

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Fördubbling av rasistiska våldsdåd i Tyskland

Antalet rasistiska våldsdåd har fördubblats i Tyskland jämfört med förra året. Våldet i år har hittills krävt sju personers liv. Sammanlagt har mer än 1 800 hatbrott mot flyktingar registrerats.

Oscar Sjöstedt gick på nazistspelning – försvarades av Åkesson

Sjöstedt på nazistspelning. SD:s ekonomiske talesperson Oscar Sjöstedt gick på en nazistspelning år 2005. Tilltaget försvarades av Jimmie Åkesson. Det kan Expo avslöja. Den senaste veckan har det publicerats flera besvärande uppgifter om Sjöstedts förhållande till nazismen.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro