081202_cyklopen_1.jpg\

På lördagen brändes ungdomshuset Cyklopen i Högdalen ned till grunden.
FOTO: Expo

Cyklopen-branden var anlagd

Publicerad 2008-12-02

Branden mot ungdomshuset Cyklopen var anlagd. Huset brändes ner till grunden under lördagen.

Polisens utredning visar att branden mot Cyklopen, söder om Stockholm, inte var en olycka. Enligt brandutredaren på Söderortspolisen, Christer Söderheim, startade branden utanför huset, skriver Dagens Nyheter.

Cyklopen har fungerat som en alternativ mötesplats där bland annat rasism och främlingsfientlighet motarbetats, vilket personerna bakom Cyklopen tror är anledningen till branden. På sin hemsida skriver de:

"Nätverket Mot Rasism skulle ha arrangerat en tillställning samma tid som branden utbröt. Tillställningen ställdes in några dagar innan men var utannonserad. Imorgon, 30 Nov, är det Karl 12:es dödsdag och nazistiska grupper arrangerar manifestationer. Nästa vecka, 6 dec, tågar nazisterna återigen i Salem. Stockholm är den stad i Sverige med störst nazistnärvaro under denna period. Kopplingen mellan detta och branden på vårt kulturhus är knappast en slump."

Christer Söderheim säger till Dagens Nyheter att det är möjligt att det finns politiska motiv bakom branden. Men att det än så länge rör sig om spekulationer.
Expo

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA