Dansk nazist skyddas av svensk grundlag

Publicerad 2008-11-17

En 28-årig dansk medborgare bosatt i Sverige misstänks av tyska mydigheter för inblandning i spridning av vit makt-musik. Justitiekansler Göran Lambertz menar att mannen inte kan utlämnas till Tyskland.

28-åringen har en lång bakgrund inom den nazistiska rörelsen i Norden. Han är också en av de personer som står bakom ett av Europas största vit makt-bolag. Åklagaren i Frankfurt am Main misstänker att mannen är en del av ett nätverk som spridit nazistisk musik till Tysland. Från tysk sida har åklagaren begärt rättslig hjälp och även lämnat in en ansökan om utlämning av 28-åringen. Justitiekanslern (JK) har dock i båda fallen gjort bedömningen att Sverige inte kan bistå Tyskland i detta. JK anger de svenska tryck- och yttrandefrihetslagarna som skäl till att 28-åringen inte bör utlämnas

Åklagarmyndigeheten i Frankfurt am Main har även begärt hjälp av Danmark och Finland i ärendet. Dansk domstol har meddelat att den tyska medborgaren Stephan Günther och dansken Flemming Christiansen ska utlämnas till Tyskland. I Finland har polisen genomfört husrannsaken och förhört tre personer.

LÄS MER:


I Expo 4-2008, ute 21 november, granskas de misstänkta personerna och bolaget bakom spridningen av nazistisk material till Tyskland.
Anders Dalsbro

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA