Dansk nazist skyddas av svensk grundlag

Publicerad 2008-11-17

En 28-årig dansk medborgare bosatt i Sverige misstänks av tyska mydigheter för inblandning i spridning av vit makt-musik. Justitiekansler Göran Lambertz menar att mannen inte kan utlämnas till Tyskland.

28-åringen har en lång bakgrund inom den nazistiska rörelsen i Norden. Han är också en av de personer som står bakom ett av Europas största vit makt-bolag. Åklagaren i Frankfurt am Main misstänker att mannen är en del av ett nätverk som spridit nazistisk musik till Tysland. Från tysk sida har åklagaren begärt rättslig hjälp och även lämnat in en ansökan om utlämning av 28-åringen. Justitiekanslern (JK) har dock i båda fallen gjort bedömningen att Sverige inte kan bistå Tyskland i detta. JK anger de svenska tryck- och yttrandefrihetslagarna som skäl till att 28-åringen inte bör utlämnas

Åklagarmyndigeheten i Frankfurt am Main har även begärt hjälp av Danmark och Finland i ärendet. Dansk domstol har meddelat att den tyska medborgaren Stephan Günther och dansken Flemming Christiansen ska utlämnas till Tyskland. I Finland har polisen genomfört husrannsaken och förhört tre personer.

LÄS MER:


I Expo 4-2008, ute 21 november, granskas de misstänkta personerna och bolaget bakom spridningen av nazistisk material till Tyskland.
Anders Dalsbro

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro