081006_inr_agnesberg.jpg\

En så kallad molotov cocktail kastades in i den ockuperade byggnaden där drygt 20 personer vistades – många sovandes. Huset saknade såväl el som vatten men husockupanterna hade tagit dit brandsläckare, vilket förmodligen förhindrade en större förödelse. Enligt domen hade det sannolikt inte tagit mer än fem till tio minuter innan en rökgasexplosion övertänt rummet och elden snabbt spridit sig till övriga delar av huset.
FOTO: Polisen

De dömdes för mordbrand och misshandel

Publicerad 2008-10-06

De kastade in en bensinbomb genom fönstret innan de rusade in ropande Sieg Heil och misshandlade ett antal av de runt 20 personer som befann sig i huset.

Fem personer mellan 19 och 30 år dömdes på fredagen vid Göteborgs tingsrätt för sin delaktighet i händelsen natten till den 21 juni 2008 då ett nedlagt och ockuperat stationshus i Agnesberg utanför Göteborg attackerades. Tre av dem dömdes till fängelse mellan tre och ett halvt år och sex år för mordbrand och misshandel. De dömdes även för en misshandel som skett tidigare samma natt. De andra två dömdes för medhjälp till misshandel och en av dem även för medhjälp till mordbrand.

De dömda hade firat midsommar tillsammans och åkte gemensamt med bil från festen vid tre tiden på natten. Gruppen bestod av fyra män och en kvinna. Förutom kvinnan, som körde bilen, ska samtliga ha varit berusade. Efter vägen stannade bilen vid en busskur där en ensam man stod och väntade. Tre män 20, 23 och en 30 år klev då ut ur bilen och misshandlade mannen med sparkar och slag. Den väntande mannen är punkare och enligt domen uppfattades han av gärningsmännen som en "meningsmotståndare".

"Piska rödingar"


Efter misshandeln beslutade gänget sig för att de skulle åka till det ockuperade stationshuset i Agnesberg för att "ställa till med jäkelskap" och "piska rödingar". På vägen stannade gruppen vid en bensinmack och fyllde en flaska med bensin. De beväpnade sig även med ett bollträ, kulhammare, trädgren och sten. På plats slog de sönder ett fönster med bollträt och kastade in bensinbomben. I rummet låg tre personer och sov, en av dem ådrog sig brännskador. Ytterligare ett 20-tal personer fanns vid tillfället i eller runt huset. Efter attacken gick delar av de dömda in i huset och misshandlade ett antal personer.

En tid efter att gruppen lämnat stationshuset stoppades deras bil av polisen som grep samtliga förutom 23-åringen, som då redan blivit körd hem. Han greps senare samma dag.

Högerextrema åsikter


30-åringen var i slutet av 1990-talet aktiv i Nationalsocialistisk front. De dömda förnekar att de har högerextrema åsikter i dag, men tillger att de lyssnar på vit makt-musik, vilket de även gjorde denna kväll. Tingrätten anser dock att det är "utrett att såväl [23-åringen] som [30-åringen] (som bland annat uppgett att han i sina yngre år var s.k. skinnskalle) har haft och sannolikt fortfarande har åsikter som åtminstone i vissa kretsar skulle anses som mer eller mindre högerextrema samt att de lindrigt uttryckt inte har mycket till övers för olika mer eller mindre enligt dem extrema vänsteranhängare, såsom till exempel olika AFA-grupper, punkare eller liknade grupperingar."

23-åringen dömdes dessutom för fem fall av misshandel av sin kvinnliga sambo och 20-åringen dömdes även för bilbältesförseelse.
Anders Dalsbro

Verktyg:

SD-politiker: Våldsuppmaningar är ett sundhetstecken

Kommunfullmäktigeledamoten Jenny Manners (SD) i Haninge skriver på Facebook att "det är ett sundhetstecken att att svenskar blir så pass förbannade att de uppmanar till 'våld'". Det avslöjar Inte rasist men.

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro