Demonstration mot islam i Antwerpen

Publicerad 2008-01-18

Högerpopulistiska politiker från flera europeiska länder samlades under torsdagen i belgiska Antwerpen för att demonstrera mot islam.

Ledande politiker från ett flertal främlingsfientliga partier samlades under torsdagen i belgiska Antwerpen för att gemensamt demonstrera mot det de kallar "islamiseringen av Europa, skriver Dagens Nyheter.

Staden Antwerpen är en av det högerpopulistiska partiet Vlams Belangs starkaste fästen. Det var också partiet som tog initiativ till demonstrationen. Demonstranterna förde fram budskapet att Europas städer borde skriva under ett kontrakt mot islamiseringen.

FPÖ:s partiledare på plats
Vid demonstrationen närvarade politiker från Tyskland, Belgien, Danmark, Italien, Spanien och Österrike. Bland talarna fanns Vlams Belangs Filip Dewinter och österrikaren Heinz-Christian Strache, ledare för partiet FPÖ.

- Folk kommer hit och arbetar inte, socialsystemen börjar krackelera och de anpassar sig inte till vår kultur, sa Strache i sitt tal enligt Dagens Nyheter.

Det var inte första gången som europeiska högerpopulister samlades i Belgien för att demonstrera mot islam. Hösten 2006 genomfördes en olaglig demonstration i Bryssel. Vid det tillfället var också sverigedemokrater på plats.
Alexander Bengtsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA