Demonstration mot islam i Antwerpen

Publicerad 2008-01-18

Högerpopulistiska politiker från flera europeiska länder samlades under torsdagen i belgiska Antwerpen för att demonstrera mot islam.

Ledande politiker från ett flertal främlingsfientliga partier samlades under torsdagen i belgiska Antwerpen för att gemensamt demonstrera mot det de kallar "islamiseringen av Europa, skriver Dagens Nyheter.

Staden Antwerpen är en av det högerpopulistiska partiet Vlams Belangs starkaste fästen. Det var också partiet som tog initiativ till demonstrationen. Demonstranterna förde fram budskapet att Europas städer borde skriva under ett kontrakt mot islamiseringen.

FPÖ:s partiledare på plats
Vid demonstrationen närvarade politiker från Tyskland, Belgien, Danmark, Italien, Spanien och Österrike. Bland talarna fanns Vlams Belangs Filip Dewinter och österrikaren Heinz-Christian Strache, ledare för partiet FPÖ.

- Folk kommer hit och arbetar inte, socialsystemen börjar krackelera och de anpassar sig inte till vår kultur, sa Strache i sitt tal enligt Dagens Nyheter.

Det var inte första gången som europeiska högerpopulister samlades i Belgien för att demonstrera mot islam. Hösten 2006 genomfördes en olaglig demonstration i Bryssel. Vid det tillfället var också sverigedemokrater på plats.
Alexander Bengtsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro