Facebook tar bort italienska nazistsidor

Publicerad 2008-11-17

Nätverkssajten Facebook har tagit bort ett antal sidor som italienska nazister använt för att sprida hatpropaganda mot romer, rapporterar Svd.se.

Borttagningarna kom efter att ett flertal europeiska politiker anklagat sajten för att tillhandahålla en plattform för rasister. Totalt hade sju italienska nazistgrupper upptäckts på Facebook. Enligt svd.se hade grupperna namn som förespråkade våld mot romer.

- De här gruppernas existens är motbjudande, sade Martin Schultz, socialistledare i EU-parlamentet, som lämnade in ett klagomål till Facebook.

Utsatt grupp


Romer bosatta i Italien har under det senaste året fått utstå ökade trakasserier riktade mot dem från både polis och allmänhet. Bland annat har flera romska kåkstäder eldhärjats eller jämnats med marken av Italienska myndigheter.

EU-parlamentariker och vissa katolska grupper har kritiserat vad de anser är en demonisering av en etnisk grupp. Facebook meddelade på fredagen att man tagit bort grupperna eftersom deras innehåll bröt mot användarvillkoren, skriver Svd.se.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA