Facebook tar bort italienska nazistsidor

Publicerad 2008-11-17

Nätverkssajten Facebook har tagit bort ett antal sidor som italienska nazister använt för att sprida hatpropaganda mot romer, rapporterar Svd.se.

Borttagningarna kom efter att ett flertal europeiska politiker anklagat sajten för att tillhandahålla en plattform för rasister. Totalt hade sju italienska nazistgrupper upptäckts på Facebook. Enligt svd.se hade grupperna namn som förespråkade våld mot romer.

- De här gruppernas existens är motbjudande, sade Martin Schultz, socialistledare i EU-parlamentet, som lämnade in ett klagomål till Facebook.

Utsatt grupp


Romer bosatta i Italien har under det senaste året fått utstå ökade trakasserier riktade mot dem från både polis och allmänhet. Bland annat har flera romska kåkstäder eldhärjats eller jämnats med marken av Italienska myndigheter.

EU-parlamentariker och vissa katolska grupper har kritiserat vad de anser är en demonisering av en etnisk grupp. Facebook meddelade på fredagen att man tagit bort grupperna eftersom deras innehåll bröt mot användarvillkoren, skriver Svd.se.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro