utrikes_usa.jpg\

Antalet hatgrupper ökar i USA. Det visar en granskning som den amerikanska organisationen Southern Poverty Law Center gjort.

Fler hatgrupper i USA

Publicerad 2008-03-20

Antal aktiva hatgrupper fortsätter att öka i USA. Sedan år 2000 har antalet grupper ökat med 48 procent visar en rapport från den amerikanska organisationen SPLC.

Under 2007 steg antalet hatgrupper i USA med 5 procent, jämfört med året innan, till totalt 888 grupper. Antalet nazistiska grupper ökade från 191 till 207. Enligt SPLC beror ökningen framför allt på interna problem. Amerikas största nazistparti, National Socialist Movement, har haft problem med att flera ledande aktivister har lämnat rörelsen. Dessa har i sin tur varit snabba med att starta upp egna grupper.

Skinnskallar och KKK


Antalet rasistiska skinnskallegrupper ökade från 78 2006 till 90 under 2007. Hammarskin Nation, HSN, som 2007 funnits i 20 år, ökade med fem nya lokalavdelningar. Under året slöt även HSN fred med den rivaliserande gruppen Vinlander Social Club, efter tio år av motsättningar. Samtidigt tappar Ku Klux Klan mark. Mellan 2006 och 2007 föll antalet lokala grupper från 165 till 155.

Svarta separatistgrupper


Många av de svarta separatistgrupperna är tydligt anti-vita och antisemitiska. SPLC skriver i rapporten att även om en del av dessa grupper är en reaktion på årtionden av rasism, så bör de betraktas som rasistiska.

"Vita grupper som ansluter sig till liknande uppfattningar som svarta separatister skulle betraktas som tydligt rasistiska. Samma kriterier ska användas på alla grupper oavsett deras hudfärg.", skriver SPLC i sin rapport.

SPLC, Southern Poverty Law Center, grundades 1971 som en juridisk byrå för mänskliga rättigheter. SPLC är bland annat kända för sina utbildningsprogram för tolerans.
Anders Dalsbro

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA