080905_inr_franzen.jpg\

Stridslysten. I Svalöv planerar Harry Franzén att locka tillbaka sina väljare genom att driva ungdomsfrågor. 73-årige Franzén arbetar även på sina memoarer som har arbetsnamnet "Den politiska diktaturen i en liten kommun.
FOTO: Daniel Olsson/Expo

Fortsatt strid om partistöd i Skåne

Publicerad 2008-09-08

Sedan åtta år strider Skånepartiet och Centrumdemokraterna tillsammans för miljoner i uteblivet partistöd. Får de rätt kan Sverigedemokraterna räkna med konkurrens.

Regionen har betalat ut pengar till fel fraktion, säger Harry Franzén, partiledare i Centrumdemokraterna.
I samband med regionvalet 1998 hade flera lokala missnöjespartier gått samman i valalliansen Skånes Väl. I alliansens program fanns krav på en restriktiv flyktingpolitik och sänkta skatter. Satsningen blev en succé och Skånes Väl tog sig in i det nybildade regionfullmäktige med sex mandat och fick en vågmästarroll.
Men snart utbröt konflikter inom alliansen. På ena sidan fanns Skånepartiet och Centrumdemokraterna. På den andra sidan fanns bland andra Framstegspartiet och Burlövs väl. Två partier som i senare val kom att samarbeta med Sverigedemokraterna.

FÖRSVANN MED STÖDET


– När vi bildade Skånes Väl sa vi klart och tydligt att vi inte skulle samarbeta med Sverigedemokraterna. När vi splittrades gjorde de andra just det, säger Harry Franzén.
Medan Sverigedemokraterna gått starkt framåt i de senaste två valen har Skånepartiet och Centrumdemokraterna hamnat på efterkälken. En bitter förlust för Harry Franzén.
– Vi blev sidsteppade i debatten och fick inte komma till tals, säger han.
Den seglivade partistödskonflikten mellan Skånepartiet och Region Skåne kan snart få ett slut. I maj i år kom ett första besked. Skånepartiet hade tillsammans med Centrumdemokraterna krävt nio miljoner kronor av regionen.
De båda partierna fick nöja sig med att kammarrätten slog fast att Region Skåne hade gjort fel och att partierna skulle få pengar. Summan är dock oklar och beslutet gäller enbart partistödet för år 2000. När det gäller stödet för 2001, 2002 och 2003 driver partierna ärenden som kommer att behandlas längre fram.

SKA TA VÄLJARE FRÅN SD


Skånepartiet och Centrumdemokraterna ger sig inte utan planerar att resa sig i de kommande valen. Enligt Harry Franzén är striden mot Sverigedemokraterna, som han menar är ett odemokratiskt parti, långt ifrån över.
– Först handlar det om att ta tillbaka de kommunala mandaten. Sedan får vi gå ut och satsa regionalt, säger han.
Anders Sannerstedt, statsvetare vid Lunds universitet, menar att skånepartisterna kan få det svårt.
– Det är alltid svårt för partier att göra comeback och resa sig, men det är inte omöjligt.
Alexander Bengtsson

Verktyg:

SD-politiker: Våldsuppmaningar är ett sundhetstecken

Kommunfullmäktigeledamoten Jenny Manners (SD) i Haninge skriver på Facebook att "det är ett sundhetstecken att att svenskar blir så pass förbannade att de uppmanar till 'våld'". Det avslöjar Inte rasist men.

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro