Grupper som förnekar Förintelsen förbjuds

Publicerad 2008-05-08

I Tyskland förbjöd inrikesministeriet på onsdagen två organisationer för att de förnekar morden på sex miljoner judar under andra världskriget.

Enligt inrikesminister Wolfgang Schaeuble har gruppernas aktivitet bestått av att publicera antisemitisk propaganda och glorifiera nationalsocialismen, uppger EJP.

En av organisationerna är Collegium Humanum som grundades 1963 och som är en av främsta grupperna när de gäller förnekandet av Förintelsen. Den andra gruppen är VRNHV. Grupperna ska ha lockat såväl unga högerextrema skinnskallar som äldre nazister.

Att förneka Förintelsen är ett brott i Tyskland. Förbudet mot de två organisationerna innebär att de måste upplösas.
Expo

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro