Högerextrema bildar europeiskt parti

Publicerad 2008-01-28

Ledare från fyra högerextrema partier har avslöjat att de planerar att bilda ett europeiskt samlingsparti för att bekämpa Europas "islamisering" och invandring.

Det var på en presskonferens i Wien som planerna presenterades, skriver BBC News. Utspelet kommer bara två månader efter att den högerextrema EU-gruppen Identitet, tradition och självständighet upphörde efter att fem av dess ledamöter hoppat av.

Österrikiska Frihtespartiet, belgiska Vlaams belang, bulgariska Ataka och franska Front national ingår för stunden i planeringen av det nya partiet. För att bilda en egen EU-grupp i parlamentet krävs representation från sju EU-länder. Men på presskonferensen meddelades att målet var tio partier från olika EU-länder.

"European Patriotic Party"


Ledarna från de fyra partierna sade att det nya partiet ska vara en motbalans till andra politiska krafter i Europa.

– Vi säger: Patrioter från alla europeiska länder, förena er! Endast tillsammans kan vi lösa våra problem, sade Heinz-Christian Strache, ledare för Frihetspartiet, enligt BBC News.

Enligt Strache är Europas problem i dag att oansvariga politiker för en oansvarig invandrings politik.

Det nya partiet har inget nytt namn ännu, men European Patriotic Party eller European Freedom Party är två arbetsnamn. Enligt planerna så ska partiet officiellt grundas den 15 november, skriver BBC News.
Anders Dalsbro

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro