Högerextrema bildar europeiskt parti

Publicerad 2008-01-28

Ledare från fyra högerextrema partier har avslöjat att de planerar att bilda ett europeiskt samlingsparti för att bekämpa Europas "islamisering" och invandring.

Det var på en presskonferens i Wien som planerna presenterades, skriver BBC News. Utspelet kommer bara två månader efter att den högerextrema EU-gruppen Identitet, tradition och självständighet upphörde efter att fem av dess ledamöter hoppat av.

Österrikiska Frihtespartiet, belgiska Vlaams belang, bulgariska Ataka och franska Front national ingår för stunden i planeringen av det nya partiet. För att bilda en egen EU-grupp i parlamentet krävs representation från sju EU-länder. Men på presskonferensen meddelades att målet var tio partier från olika EU-länder.

"European Patriotic Party"


Ledarna från de fyra partierna sade att det nya partiet ska vara en motbalans till andra politiska krafter i Europa.

– Vi säger: Patrioter från alla europeiska länder, förena er! Endast tillsammans kan vi lösa våra problem, sade Heinz-Christian Strache, ledare för Frihetspartiet, enligt BBC News.

Enligt Strache är Europas problem i dag att oansvariga politiker för en oansvarig invandrings politik.

Det nya partiet har inget nytt namn ännu, men European Patriotic Party eller European Freedom Party är två arbetsnamn. Enligt planerna så ska partiet officiellt grundas den 15 november, skriver BBC News.
Anders Dalsbro

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA