080930_utr_heider_1.jpg\

Söndagens Österrikiska parlamentsval innebar en politisk comeback för Jörg Haider och hans parti BZÖ.
FOTO: Expo

Högerpopulistiska framgångar i Österrike

Publicerad 2008-09-30

De två högerpopulistiska partierna nådde stora framgångar i söndagens Österrikiska parlamentsval.

Tillsammans fick de två partierna BZÖ och FPÖ närmare 30 procent av rösterna. Partierna gick till val med en invandringsfientlig och EU-kritisk politik.

FPÖ (Freiheitliche Partei Österreichs) som leds av Christian Strache fick cirka 18 procent av rösterna och blev det tredje största partiet. Valet är en framgång jämfört med valet 2006 då det fick elva procent, men fortfarande mycket lägre än de 27 procent det fick i valet 1999 då Jörg Haider var ledare för partiet.

Islamfientligt


Partiet är islamfientligt och har bland annat drivit en kampanj om förbud mot den täckande klädsel som vissa muslimska kvinnor bär. Christian Strache har sagt att det får dem att se ut som "kvinnliga ninjas", uppger Telegraph. Samtidigt vill Strache lätta på förbuden mot symboler som hakkorset.

Strache har anklagats för att haft samröre med den nazistiska rörelsen, vilket han själv förnekar. Men det ska enligt medieuppgifter finnas bilder på Strache när han i sin ungdom, klädd i uniform och bärandes vapen, deltagit på en militant samling med högerextrema grupper.

Jörg Haiders återkomst


FPÖ:s tidigare partiledare Jörg Haider bildade 2005 utbrytarpartiet BZÖ (Bündnis Zukunft Österreich). Partiet fick närmare 12 procent av rösterna vilket är en ökning från valet 2006 då det fick fyra procent. Valframgången har setts som Haiders återkomst inom den Österrikiska politiken.

Valet innebär en tillbakagång för socialdemokraterna, SPÖ, och det kristdemokratiska Österrikiska folkpartiet, ÖVP. För första gången sedan andra världskriget hamnar partierna under 30 procent. Socialdemokraterna fick 29 procent av rösterna, men är trots tillbakagången landets största parti. ÖVP fick 26 procent, vilket är en tillbakagång med åtta procent sedan valet 2006. De två partierna har under stora delar av efterkrigstiden suttit i koalitionsregeringar tillsammans, men har under senare tid haft allt svårare att samregera och i somras sprack koalitionen.

Det är inte klart vilken regeringsbildning Österrike får.
Anders Dalsbro

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro