Hotade demonstranter med hängsnara

Publicerad 2008-08-22

USA En man dömdes till fängelse för att med en hängsnara ha hotat deltagare i en människorättsdemonstration i närheten av Jena.

Jeramiah Munsen, 19, dömdes till fyra månaders fängelse för hatbrott efter att han svängt en hängsnara framför deltagare i en protestdemonstration mot "Jena 6" fallet. Han erkände att "han och andra personer diskuterat Ku Klux Klan och hur de trodde att Klanen skulle ha agerat mot demonstrationerna i Jena", uppger justitiedepartementet i ett uttalande, enligt CCN.

"Jena 6"


2007 åtalades sex svarta pojkar för mordförsök på en vit klasskamrat i staden Jena, Louisiana. Brottsrubriceringen tolkades som allt för sträng och rörde upp känslor i staden. Åtalen mot eleverna mildrades, men kritiken upphörde inte. Kritikerna menade att det amerikanska rättsväsendet har olika måttstock för svarta och vita.

Upprinnelsen till misshandeln på skolan var att tre vita elever placerat hängsnaror i ett träd dagen efter att en svart elev suttit under det. Skolledningen reagerade inte på tilltaget. Det inträffade skapade oro på skolan och motsättningar mellan eleverna.

Vit makt-kampanj


Även olika nazistiska grupper reagerade på misshandeln och protesterna. Bland annat ledaren för Nationalist Movement, Richard Barret, som sökte upp den misshandlade pojken och erbjöd honom och hans familj hjälp med att föra fram deras syn på det inträffade i medierna.

En annan vit makt-aktivist publicerade på internet kontaktuppgifter och namn på de sex åtalade pojkarna med uppmaningen "Lynch the Jena 6".
Anders Dalsbro

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA