Hotade demonstranter med hängsnara

Publicerad 2008-08-22

USA En man dömdes till fängelse för att med en hängsnara ha hotat deltagare i en människorättsdemonstration i närheten av Jena.

Jeramiah Munsen, 19, dömdes till fyra månaders fängelse för hatbrott efter att han svängt en hängsnara framför deltagare i en protestdemonstration mot "Jena 6" fallet. Han erkände att "han och andra personer diskuterat Ku Klux Klan och hur de trodde att Klanen skulle ha agerat mot demonstrationerna i Jena", uppger justitiedepartementet i ett uttalande, enligt CCN.

"Jena 6"


2007 åtalades sex svarta pojkar för mordförsök på en vit klasskamrat i staden Jena, Louisiana. Brottsrubriceringen tolkades som allt för sträng och rörde upp känslor i staden. Åtalen mot eleverna mildrades, men kritiken upphörde inte. Kritikerna menade att det amerikanska rättsväsendet har olika måttstock för svarta och vita.

Upprinnelsen till misshandeln på skolan var att tre vita elever placerat hängsnaror i ett träd dagen efter att en svart elev suttit under det. Skolledningen reagerade inte på tilltaget. Det inträffade skapade oro på skolan och motsättningar mellan eleverna.

Vit makt-kampanj


Även olika nazistiska grupper reagerade på misshandeln och protesterna. Bland annat ledaren för Nationalist Movement, Richard Barret, som sökte upp den misshandlade pojken och erbjöd honom och hans familj hjälp med att föra fram deras syn på det inträffade i medierna.

En annan vit makt-aktivist publicerade på internet kontaktuppgifter och namn på de sex åtalade pojkarna med uppmaningen "Lynch the Jena 6".
Anders Dalsbro

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro