080408_filper.jpg\

Runar Filper är kritisk till att SD-Karlstad valt Mikael Karlsson till vice ordförande. Runar Filper anklagas i sin tur av Mikael Karlsson för att bete sig "som en diktator".
Expo

Interna bråk i SD-Värmland

Publicerad 2008-04-08

Sverigedemokraterna i Karlstad har drabbats av interna konflikter. Distriktsordföranden Runar Filper protesterar mot att Karlstadsavdelningens har valt den tidigare dömde Mikael Karlsson till vice ordförande.

I fredags valde Sverigedemokraterna i Karlstad en interimstyrelse i väntan på att bilda en lokalförening. Till vice ordförande valdes Mikael Karlsson. Karlsson är dömd för en rad brott och har avtjänat fängelsestraff. Inför valet 2006 bildade han det lokala partiet Förändring i Melleruds kommun. Partiet fick bara fyra röster och Mikael Karlsson har sedan dess lämnat in 100 medborgarförslag till kommunen. För ett halvår sedan flyttade han till Värmland och för några veckor sedan anslöt han sig till Sverigedemokraterna.

Runar Filper, som är ordförande för Värmlands distriktsstyrelse, säger att han kände till delar av Mikael Karlssons förflutna men att han förklarat för honom att han inte kan kandidera för partiet eller sitta i någon styrelse. När han nåddes av beskedet att Mikael Karlsson hade valts in i interimstyrelsen skickade Runar Filper ett mail till Mikael Karlsson och förklarade han, med tanke på hans förflutna, inte kan representera partiet.

"Det är absurt"


Mikael Karlsson är upprörd över Runar Filpers agerande.
– Det är absurt. Särskilt med tanke på att Runar Filper själv är dömd för fler brott än vad jag är. Och med tanke på hur dåligt det går för partiet i Karlstad så kan jag inte se att det skulle gå sämre bara för att någon skulle få nys om min bakgrund, säger han till Värmlands Folkblad.
Mikael Karlsson menar att Runar Filper beter sig "som en diktator".
– Han verkar vara väldigt rädd för att Karlstad ska växa sig starkt och hota honom i lilla Sunne, säger han till Värmlands Folkblad.

Tidigare konflikter


Det är inte första gången Runar Filper hamnat i bråk med Karlstadsavdelningen. I mars 2007 meddelade Sverigedemokraternas två representanter i Karlstad kommunfullmäktige, Elof Karlsson och Ingemar Lindgren, att de lämnar partiet.
– Det är för lågt i tak. För mycket envåldshärskning och diktatorsfasoner, förklarade då Ingemar Lindgren som nu sitter som politisk vilde i kommunfullmäktige, till Värmland Folkblad.

Runar Filper slår ifrån sig kritiken.
– Det handlar om att ha ett tydligt ledarskap, vi ska hålla rent från lycksökare och frifräsare, säger Runar Filper.
Daniel Poohl

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro