080220_inr_sd.jpg\

Utlovar satsning men vet inte när den ska ske och hur den ska gå till.
FOTO: Expo

Lanserad men inte planerad SD-kampanj

Publicerad 2008-02-20

Sverigedemokraterna tänker gå till politisk offensiv i storstadsregionerna Stockholm och Göteborg. Områden där partiet hittills har haft svårt att locka väljare.

Den tänkta satsningen aviserades i samband med att Sverigedemokraterna höll sitt 20-årsjubiléum i Stockholm för två veckor sedan. Men vad satsningen egentligen innebär kan Sverigedemokraterna inte ännu inte svara på.

– Vi har bestämt att det ske men inte hur och när det ska ske. Men det kan handla om större utskick eller eventuella anställningar i de berörda distrikten, säger Sverigedemokraternas presstalesman Jonas Åkerlund.

Framgångar i Skåne


Sverigedemokraternas har nått framgångar i Skåne de senaste valen. Framgångarna har dock uteblivit i storstadsregionerna Stockholm och Göteborg, vilket från partiets sida anses nödvändigt om det ska nå målet att komma in i riksdagen valet 2010.

Johan Rinderheim, distriktsordförande för SD-Stockholm, menar att orsakerna är flera till att Sverigedemokraterna inte lyckats i storstadsregionerna.

– Vi valde i valrörelsen 2002 att medvetet satsa på Skåne. I Skåne har förutsättningarna varit annorlunda än i Stockholm. Skåne har haft en rad lokala partier där de flesta numer har gått in i Sverigedemokraterna, säger Rinderheim.

Jonas Åkerlund säger att han tror att Skånes närhet till Danmark kan ha påverka valutgången.

– Sedan har vi nog inte varit tillräckligt bra i Stockholm och Göteborg, säger Jonas Åkerlund som nu vill ha en dialog med de två berörda distrikten.

Anti-moskékampanj i Göteborg


Enligt Mikael Jansson, tidigare partiledare och numer distriktsordförande för SD-Göteborg, är det Sverigedemokraternas riksstyrelse som ska staka ut riktlinjerna för hur satsningen ska gå till.

Men sedan en tid tillbaka har Sverigedemokraterna i Göteborg bedrivit en kampanj mot den planerade moskén som ska byggas vid Ramberget på Hisingen. Mikael Jansson anser att kampanjen kan ses som en del av satsningen i Göteborg.

– Vi kommer att öka aktiviteten successivt med sikte på de närmaste valen. Kampanjen mot moskén kan ses som en del av det. Kampanjen är dock ett initiativ från Göteborgsdistriktet, säger Mikael Jansson.
Alexander Bengtsson

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro