080414_utr_leganord.jpg\

Valpropaganda från Lega Nord: "De utsattes för invandring - nu lever de i reservat"

Lega Nord framåt i italienska valet

Publicerad 2008-04-15

Det främlingsfientliga partiet Lega Nord nästan fördubblade sitt stöd i det italienska valet. Silvio Berlusconi, som återtar posten som premiärminister, säger i en intervju att två av tolv ministerposter i regeringen kommer att gå till Lega Nord, skriver Corriere della Sera.

Lega Nord fick drygt åtta procent av rösterna i valet till deputeradekammaren, mot 4,6 procent i valet 2006. Det betyder att partiet går från 26 till 60 platser i deputeradekammaren. I senaten går Lega Nord från 13 platser till 25, också där med cirka åtta procent av rösterna.

- Dagens besked beror inte på proteströster, utan röster för förslag, sa en nöjd Umberto Bossi, partiledare för Lega Nord, till den italienska tidningen Corriere della Sera.

Lega Nord driver en starkt separatistisk politik och vill att regionen Padanien i norra Italien ska bli självständigt. Partiet driver också att en större del av skatteintäkterna ska stanna kvar i den region de kommer ifrån, för att det rika norr helt enkelt ska slippa betala skattepengar till de fattigare regionerna i söder.

Begränsa invandringen


Lega Nord vill också begränsa invandringen och för några år sedan uppmärksammades partiledaren Umberto Bossi för att han sagt att han tyckte att kustbevakningen skulle få skjuta på båtar med illegala flyktingar, även mot kvinnor och barn. På partiets hemsida finns valpropaganda med bland annat en bild på en indian och texten: "De utsattes för invandring - nu lever de i reservat".

Den regering som Silvio Berlusconi nu kommer att leda blir Italiens 62:a sedan andra världskriget.

Årets val skiljer sig tydligt från tidigare eftersom två stora valkoalitioner stått mot varandra. På ena sidan har Berlusconistyrda partiet Frihetens folk (Il popolo della libertà), som bildats av Berlusconis Forza Italia och högerpartiet Alleanza Nazionale, stått. På andra sidan det nybildade Demokratiska partiet, som representerar mitten och vänstern, styrd av Roms tidigare borgmästare Walter Veltroni. Också det är ett parti som bildats genom att mindre partier slagits ihop.

Berlusconialliansen har ingått valteknisk samverkan med Lega Nord och i en intervju har Berlusconi sagt att två av de tolv ministerposterna i regeringen han nu ska sätta ihop kommer att gå till Lega Nord.

Totalt fick Berlusconialliansen 47 procent av rösterna i valet till deputeradekammaren mot knappt 38 procent för Veltroni.
Maria Blomquist

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro