080117_inr_mord_01.jpg\

Mannen har vid förhör uttalat sig mycket negativt om homosexuella och hävdat att de förtjänar att bli rånade och misshandlade.
foto: EFTERLYST

Livstid för brott mot homosexuella

Publicerad 2008-07-23

En 35-årig man dömdes på tisdagen till livstids fängelse för mord, försök till mord, grovt rån, rån och grov stöld. Dåden bedöms som hatbrott då samtliga offer är homosexuella män.

- Jag är väldigt nöjd med domen, säger målsägarbiträdet advokat Mari Schaub när Expo talar med henne. Tingsrätten har på ett pedagogiskt sätt redovisat varför det är ett hatbrott och hur man har konstaterat det.

Hittade offer på internet


Den 35-årige mannen hittade sina offer genom ett chattforum för homosexuella på internet. Under olika smeknamn "pratade" han med män som han sedan stämde träff med.

Mannen har blivit insläppt i sina offers lägenheter och där har han misshandlat och rånat dem. I två av fallen som åtalet innefattade har gärningsmannen gått till attack mot sina offer med kniv. En man, som först bundits till händer och fötter, överlevde tack vare att en granne hörde hans skrik. Det andra offret däremot avled i sin lägenhet och hittades knivhuggen en knapp vecka efter sin död.

Offrens advokat Mari Schaub har varit i kontakt med den mördade mannens pappa efter att domen offentliggjordes:

- Han är mycket lättad nu när gärningsmannen är dömd, säger hon.

Motivet var att förnedra


Gärningsmannen har i förhör uppgivit att det primära motivet till brotten har varit att dominera och förnedra sina offer. Han uppger att han känt eufori när han varit sina offer överlägsen och har också i förhör uttryckt sin avsky för homosexuella. Mannen är sedan tidigare dömd för minst ett brott av samma karaktär, då handlade det om ett rån mot en homosexuell man.
Kajsa Lindohf

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA