080117_inr_mord_01.jpg\

Mannen har vid förhör uttalat sig mycket negativt om homosexuella och hävdat att de förtjänar att bli rånade och misshandlade.
foto: EFTERLYST

Livstid för brott mot homosexuella

Publicerad 2008-07-23

En 35-årig man dömdes på tisdagen till livstids fängelse för mord, försök till mord, grovt rån, rån och grov stöld. Dåden bedöms som hatbrott då samtliga offer är homosexuella män.

- Jag är väldigt nöjd med domen, säger målsägarbiträdet advokat Mari Schaub när Expo talar med henne. Tingsrätten har på ett pedagogiskt sätt redovisat varför det är ett hatbrott och hur man har konstaterat det.

Hittade offer på internet


Den 35-årige mannen hittade sina offer genom ett chattforum för homosexuella på internet. Under olika smeknamn "pratade" han med män som han sedan stämde träff med.

Mannen har blivit insläppt i sina offers lägenheter och där har han misshandlat och rånat dem. I två av fallen som åtalet innefattade har gärningsmannen gått till attack mot sina offer med kniv. En man, som först bundits till händer och fötter, överlevde tack vare att en granne hörde hans skrik. Det andra offret däremot avled i sin lägenhet och hittades knivhuggen en knapp vecka efter sin död.

Offrens advokat Mari Schaub har varit i kontakt med den mördade mannens pappa efter att domen offentliggjordes:

- Han är mycket lättad nu när gärningsmannen är dömd, säger hon.

Motivet var att förnedra


Gärningsmannen har i förhör uppgivit att det primära motivet till brotten har varit att dominera och förnedra sina offer. Han uppger att han känt eufori när han varit sina offer överlägsen och har också i förhör uttryckt sin avsky för homosexuella. Mannen är sedan tidigare dömd för minst ett brott av samma karaktär, då handlade det om ett rån mot en homosexuell man.
Kajsa Lindohf

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro