Livstids fängelse för folkmord

Publicerad 2008-12-18

Théoneste Bogosora dömdes på torsdagen till livstids fängelse av FN:s krigsförbrytardomstol för Rwanda. Bogosora döms för sin inblandning i folkmordet på 800 000 människor i Rwanda 1994, rapporterar TT.

Théoneste Bogosora, kallad "Afrikas Hitler, var tidigare överste i armén och stabschef på försvarsdepartementet. Han påstås vara hjärnan bakom folkmordet, skriver TT.

Även Protais Zigiranyirazo, expresident Juvénal Habyarimanes svåger, fälldes. Han dömdes för att ha "bistått och uppmuntrat" till mord på ungefär 1 500 tutsier. Åklagaren krävde livstid, men Zigiranyirazo dömdes till 20 år i fängelse.
Expo

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA