Lyxvilla i Berlin befaras bli nytt nazistiskt högkvarter

Publicerad 2008-07-16

Expo rapporterade våren 2007 om finansmannen Patrik Brinkmanns samröre med flera ledande figurer inom den europeiska extremhögern, inom ramen för stiftelsen Kontinent Europa. Nu uppger tysk säkerhetstjänst att Brinkmann har köpt en lyxvilla i utkanten av Berlin. Man befarar att denna fastighet ska komma att fungera som stiftelsens nya högkvarter.

Det är det tyska nyhetsmagasinet Der Spiegel som i sitt kommande nummer avslöjar att Patrik Brinkmann köpt en villa för omkring 30 miljoner kronor i utkanten av Berlin. Brinkmann som senast i mars i år av Nacka tingsrätt försattes i personlig konkurs, har enligt Skatteverket registrerat sig och sin familj som utvandrad och har numera bostadsadress i Zehlendorf, Berlin.

Sedan villan köptes har flera av stiftelsen Kontinent Europas styrelsemedlemmar setts komma på besök. I stiftelsens styrelse och kommitté ingår flera av den Europeiska extremhögerns mer namnkunniga personer, bland annat Andreas Molau från tyska NPD, Pierre Vial, tidigare aktiv i franska Front National och Enriqe Ravello från spanska organisationen Terra y Pueblo.

Köper hus åt tyska nazister


Familjen Brinkmann har fortfarande verksamhet i Sverige. Patrik Brinkmanns fru Svetlana är bland annat styrelseordförande i en familjestiftelse vars syfte är att dela ut pengar till internationell vetenskaplig och historisk forskning. Patrik Brinkmann har ingen aktiv roll i stiftelsen men hans Kontinent Europa betalar revisorsarvodet för familjestiftelsens räkning.

En av Kontinent Europas styrelsemedlemmar, Andreas Molau, som även har en ledande roll i tyska nazistpartiet NPD, driver också ett företag i Sverige. Avantgarde Fastigheter AB inregistrerades för ett drygt år sedan och verksamheten innefattar såväl fastighetsköp som fruktodling.
Företaget går att spåra till samma boxadress i Jönköping som Patrik Brinkmanns Kontinent Europa. Det är för övrigt även postadressen till den Brinkmannska familjestiftelsen. Fastighetsföretaget Avantgarde AB köpte en villa i Tyskland förra året, ett hus som enligt källor till Der Spiegel är ämnat åt NPDs partiverksamhet.

Friad i hovrätten


Som Expo tidigare rapporterat har Patrik Brinkmann en lång rad konkurser och skattemål bakom sig. I december 2007 friades han i Svea hovrätt från misstankar om skattebrott. Domen kom efter ett överklagande, tingsrättsdomen i samma mål gav Brinkmann 8 månaders fängelse.

I protokollet från konkursförhandlingarna i Nacka tingsrätt tidigare i år framgår att Brinkmann förutom sitt arbete med stiftelsen Kontinent Europa också förbereder sig för att ge ut en bok. Dessutom fungerar han som rådgivare åt den tyska nazistiska tidskriften Elemente.
Kajsa Lindohf

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro