Mana anklagas för antisemitism 

Publicerad 2008-01-18

Statens kulturråd har bordlagt frågan om produktionsstödet till vänstertidskriften Mana. Tidningen anklagas bland annat för att vara antisemitisk. 

Den referensgrupp som utsetts av statens kulturråd föreslog att Mana skulle få det årliga produktionsstödet. Fem ledamöter i kulturrådet var emellertid av en annan uppfattning.  

De fem ledamöterna reserverade sig mot referensgruppens förslag då de hade uppfattningen att Mana innehåller "antidemokratiska, antisemitiska och intoleranta, på gränsen till rasistiska toner och undertoner". De menade även att Mana innehåller en "förvrängd tolkning av verkligheten". 

– Jag skiljer på folk och stat. Det vi gör är att vi behandlar Israel som vilken stat som helst. Precis som jag kritiserar Iran eller andra stater ska jag kunna kritisera Israel, säger Babak Rahimi som är chefredaktör för Mana. 

Statens kulturråd har nu bordlagt frågan om det ekonomiska stödet till Mana vilket har resulterat i en interpellation från riksdagsledamoten Siv Holma (v).  Holmas interpellation är ställd till kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (m) och lyder: "Vilka åtgärder avser ministern att vidta så att en politisering av Kulturrådets bidragsgivning förhindras?"

Det svenska produktionsstödet portioneras årligen ut av Statens kulturråd. Tidskrifter kan ansöka om at få del av stödet.
Alexander Bengtsson

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA