Mana anklagas för antisemitism 

Publicerad 2008-01-18

Statens kulturråd har bordlagt frågan om produktionsstödet till vänstertidskriften Mana. Tidningen anklagas bland annat för att vara antisemitisk. 

Den referensgrupp som utsetts av statens kulturråd föreslog att Mana skulle få det årliga produktionsstödet. Fem ledamöter i kulturrådet var emellertid av en annan uppfattning.  

De fem ledamöterna reserverade sig mot referensgruppens förslag då de hade uppfattningen att Mana innehåller "antidemokratiska, antisemitiska och intoleranta, på gränsen till rasistiska toner och undertoner". De menade även att Mana innehåller en "förvrängd tolkning av verkligheten". 

– Jag skiljer på folk och stat. Det vi gör är att vi behandlar Israel som vilken stat som helst. Precis som jag kritiserar Iran eller andra stater ska jag kunna kritisera Israel, säger Babak Rahimi som är chefredaktör för Mana. 

Statens kulturråd har nu bordlagt frågan om det ekonomiska stödet till Mana vilket har resulterat i en interpellation från riksdagsledamoten Siv Holma (v).  Holmas interpellation är ställd till kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (m) och lyder: "Vilka åtgärder avser ministern att vidta så att en politisering av Kulturrådets bidragsgivning förhindras?"

Det svenska produktionsstödet portioneras årligen ut av Statens kulturråd. Tidskrifter kan ansöka om at få del av stödet.
Alexander Bengtsson

Verktyg:

SD-politiker: Våldsuppmaningar är ett sundhetstecken

Kommunfullmäktigeledamoten Jenny Manners (SD) i Haninge skriver på Facebook att "det är ett sundhetstecken att att svenskar blir så pass förbannade att de uppmanar till 'våld'". Det avslöjar Inte rasist men.

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro