Människor flyr våldet i Sydafrika

Publicerad 2008-05-27

Flera tusen människor flyr det främlingsfientliga våldet i Sydafrika. Minst 50 människor har mist livet i samband med det invandrarhat som blossade upp i landet för två veckor sedan, rapporterar TT.

20.000 flyktingar har tagit sig till Moçambique och ytterligare 25.000 beräknas vara på väg till Zambia. Framför allt är det zimbabwier som drabbats av främlingsfientligheten och våldet, men även nigerianer, moçambikier och malawier. Invandrarna och flyktingarna i Sydafrika hålls ansvariga för arbetslösheten och brottsligheten i landet, skriver TT.

I helgen demonstrerade tusentals invånare i Johannesburg mot det främlingsfientliga våldet, samtidigt finns en oro att våldet ska spridas sig över gränsen. I Moçambique hårdbevakas Sydafrikas ambassad eftersom hämndaktioner befaras.
Expo

Verktyg:

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Fördubbling av rasistiska våldsdåd i Tyskland

Antalet rasistiska våldsdåd har fördubblats i Tyskland jämfört med förra året. Våldet i år har hittills krävt sju personers liv. Sammanlagt har mer än 1 800 hatbrott mot flyktingar registrerats.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro