Miljonskadestånd kan lamslå Ku Klux Klan

Publicerad 2008-11-18

Ku Klux Klan dömdes under fredagen till att betala ett skadestånd på 2,5 miljoner dollar. Southern Poverty Law Center som står bakom stämningen hoppas att domen ska försätta organisationen i konkurs.

Efter en tre dagar lång rättegång dömdes i fredags ledaren för Imperial Klans of America (IKA), Ron Edwards, och ytterligare två IKA-medlemmar till ett skadestånd på sammanlagt 2,5 miljoner dollar.

Fallet rör en misshandel av 16-årige Jordan Gruver för drygt två år sedan. Han attackerades på en marknad i Brandenburg, Kentucky, av de två IKA-medlemmar som nu dömts att betala skadestånd. Gruver sparkades, hånades och misshandlades svårt, endast på grund av hans panamaiska utseende.

Ron Edwards, som ansågs ha uppmanat sina medlemmar till våld, dömdes till att ensam betala en miljon dollar i skadestånd som kompensation till Jordan Gruver. Resten av skadeståndet, 1,5 miljoner dollar, är straffbaserat och fördelas lika mellan Edwards och två IKA-medlemmarna som misshandlat Gruver.


Glädjande besked


Domen mot IKA var en seger för den unge Jordan Gruver.
– Jag hoppas att detta sänder en signal till varenda en av dem att det de håller på med är fel, sade han till pressen efter rättegången.

Även Southern Poverty Law Center (SPLC) som drivit fallet mot IKA är nöjda med domen. Richard Cohen, president för SPLC, förklarade efter rättegången att de nu ska göra allt för att få in pengarna och se till att försätta IKA i konkurs.

SPLC säger i ett pressmeddelande att de även hoppas att domen ska kasta ljus över det växande problemet med våld mot latinamerikaner i USA.
Daniel Poohl

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro