Nazister försökte störa Pride

Publicerad 2008-05-05

Tre aktivister från Svenska motståndsrörelsen omhändertogs av polisen i samband med att Springpride genomfördes på lördagen i Eskilstuna. Ytterligare 26 personer från organisationen avvisades från platsen, skriver Katrineholms-Kuriren.

Det var i samband med att det uppstod ett bråk mellan deltagare i Springpride och aktivister från den nazistiska organisationen Svenska motståndsrörelsen som polisen ingrep. Polisen uppger till Katrineholms-Kuriren att inga rapporter om skadade har inkommit och att ingen är misstänkt för något brott. Polisen var förberedd på oroligheter och Eskilstuna-polisen hade fått förstärkning från andra län.

Enligt tidningen QX hade allmänheten i Eskilstuna samlats för att möta nazisterna med "nyckelskramling" som en protest mot de objudna gästerna. Svenska motståndsrörelsens närvaro ska i övrigt inte ha stört Prideparaden och firandet. Runt 1 500 personer deltog i paraden, uppger QX.
Expo

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro