080803_inr_sd_nazi.jpg\

STÖDTRUPPER. Göteborgs Fria Nationalister - numera Fria nationalister Göteborg - gjorde i slutet av mars gemensam sak med Sverigedemokraterna för att avstyra moskébygget i Göteborg. Här syns de vid det nazistiska nationaldagsfirandet Folkets marsch i Stockholm. Sverigedemokraternas ordförande i Göteborg, Mikael Jansson, betackar sig dock för nazisternas sällskap på partiets torgmöten.
FOTO: Expo

Nazister gav beskydd åt Sverigedemokrater

Publicerad 2008-09-03

Vid ett flertal tillfällen under våren har nazister ställt upp som säkerhetsvakter eller propagandaspridare åt Sverigedemokraterna. Men hjälpen är inte välkommen.

När Sverigedemokraterna höll torgmöte i Göteborg i slutet av mars var det inte bara de närmast sörjande som dök upp. Nazister från Fria nationalister Göteborg ställde upp för att skydda mötet från protestaktioner.
Torgmötet var en protest mot den kommande moskén i Göteborg. Frågan har fått Sverige-demokraterna att starta en kampanj- mot bygget.

Moskén förenar


Även om nazister har skiljaktigheter med Sverigedemokraterna ställde de glatt upp för att skydda dem i sak. Fria nationalister Göteborg uppger på sin hemsida att sakfrågan, kampanjen mot moskén, är viktigare än vilken organisation man tillhör. De skriver:

"SD ses av det svenska folket och av de antifascistiska sekterna som nationalister och därför bör varje attack på SD ses som en attack mot nationalismen."

"...när SD agerar i en viktig fråga som denna och då riskerar att falla offer för vänsterpöbeln så anser vi att det är befogat att agera."


Det blev dock ingen konfrontation mellan nazister och motdemonstranter.
Mikael Jansson, ordförande för Sverigedemokraterna i Göteborg, var på plats vid torgmötet men märkte inte av nazisternas självpåtagna säkerhetsroll.
– Jag kunde inte se några men vi går ju inte runt och kontrollerar alla vi inte känner igen, säger Mikael Jansson.

Välkomnas inte


Att nazister ställer upp som säkerhetsvakter är inget som välkomnas av Sverigedemokraterna. Jansson menar att det svärtar ner partiet.
– Om de kontaktar oss och erbjuder den hjälpen är det inget vi vill ha, säger han.
Nazister har även på andra platser i landet hjälpt till att sprida Sverigedemokraternas propaganda under våren. När egna propagandaaktioner har genomförts har de varvats med material från Sverigedemokraterna.


Artikeln har tidigare publicerats i Expo #3-2008.
Kenny Hjälte

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA