080803_inr_sd_nazi.jpg\

STÖDTRUPPER. Göteborgs Fria Nationalister - numera Fria nationalister Göteborg - gjorde i slutet av mars gemensam sak med Sverigedemokraterna för att avstyra moskébygget i Göteborg. Här syns de vid det nazistiska nationaldagsfirandet Folkets marsch i Stockholm. Sverigedemokraternas ordförande i Göteborg, Mikael Jansson, betackar sig dock för nazisternas sällskap på partiets torgmöten.
FOTO: Expo

Nazister gav beskydd åt Sverigedemokrater

Publicerad 2008-09-03

Vid ett flertal tillfällen under våren har nazister ställt upp som säkerhetsvakter eller propagandaspridare åt Sverigedemokraterna. Men hjälpen är inte välkommen.

När Sverigedemokraterna höll torgmöte i Göteborg i slutet av mars var det inte bara de närmast sörjande som dök upp. Nazister från Fria nationalister Göteborg ställde upp för att skydda mötet från protestaktioner.
Torgmötet var en protest mot den kommande moskén i Göteborg. Frågan har fått Sverige-demokraterna att starta en kampanj- mot bygget.

Moskén förenar


Även om nazister har skiljaktigheter med Sverigedemokraterna ställde de glatt upp för att skydda dem i sak. Fria nationalister Göteborg uppger på sin hemsida att sakfrågan, kampanjen mot moskén, är viktigare än vilken organisation man tillhör. De skriver:

"SD ses av det svenska folket och av de antifascistiska sekterna som nationalister och därför bör varje attack på SD ses som en attack mot nationalismen."

"...när SD agerar i en viktig fråga som denna och då riskerar att falla offer för vänsterpöbeln så anser vi att det är befogat att agera."


Det blev dock ingen konfrontation mellan nazister och motdemonstranter.
Mikael Jansson, ordförande för Sverigedemokraterna i Göteborg, var på plats vid torgmötet men märkte inte av nazisternas självpåtagna säkerhetsroll.
– Jag kunde inte se några men vi går ju inte runt och kontrollerar alla vi inte känner igen, säger Mikael Jansson.

Välkomnas inte


Att nazister ställer upp som säkerhetsvakter är inget som välkomnas av Sverigedemokraterna. Jansson menar att det svärtar ner partiet.
– Om de kontaktar oss och erbjuder den hjälpen är det inget vi vill ha, säger han.
Nazister har även på andra platser i landet hjälpt till att sprida Sverigedemokraternas propaganda under våren. När egna propagandaaktioner har genomförts har de varvats med material från Sverigedemokraterna.


Artikeln har tidigare publicerats i Expo #3-2008.
Kenny Hjälte

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro