081127_nd30nov.jpg\

Nationaldemokraterna på Riddarholmen den 30 november 2005. Till årets firande av Karl XII vill partiet vara vid Kungsträdgården där kungen står staty.
FOTO: Expo

ND har svårt att få tillstånd att fira Karl XII

Publicerad 2008-11-27

Nationaldemokraterna har i två instanser fått avslag för att den 30 november på Karls XII:s dödsdag hålla en demonstration i centrala Stockholm. Även en ansökan om att få demonstrera i Rinkeby har avslagits.

Nationaldemokraterna (ND) har ansökt om att den 30 november få ha sin demonstration vid Karl XII-statyn vid Kungsträdgården i Stockholm. Polisen avslog begäran med hänvisning till ordningslagen och att den plats som ND ansökt om att vara på ökar hotbilden. Polisen erbjöd istället partiet att vara vid Riddarholmen, där Karl XII ligger begravd, men ND tackade nej till erbjudandet.

Istället överklagade ND beslutet till länsrätten som gjorde samma bedömning som polisen. Domen överklagades under onsdagen till kammarrätten som är sista instans

Rinkeby som protest


I väntan på ett slutligt besked valde ND att även lämna in en ansökan om att få demonstrera i Rinkeby "till Karl XII:s åminnelse, för svenskarnas rätt till eget land". Ansökan uppfattades av polisen som en provokation med tanke på hur många i Rinkeby som har utländsk bakgrund och avslogs med hänvisning till de ordningsstörningar som skulle kunna uppstå.

ND har själva medgivit i sin tidning Nationell Idag och det rör sig om en provaktion. "Om det blir avslag hotar man att som en protest mot myndigheternas godtycke tåga i Rinkeby i stället", skriver de.

Andra demonstrationer


I Stockholm har polisen beviljat Nationalsocialistisk front, som nyligen ombildades till Folkfronten, att demonstrera. Den demonstrationen kommer att gå från Östermalmstorg till Riddarholmen.

I Lund har Fria nationalister Skåne (FNS) ansökt om att få hålla en demonstration. FNS vill samlas på Clemenstorget i centrala Lund, men det beviljar inte polisen, eftersom det krockar med andra arrangemang i samband med att det är skyltsöndag. Något slutligt besked har ännu inte tagits utan de pågår en dialog mellan polis och 30 november-arrangörerna.

I början på 1990-talet ledde firandet av Karl XII till stora oroligheter i såväl Stockholm som Lund.

UPPDATERING 2008-11-28


Nationaldemokraterna har nu accepterat att inte ha sin demonstration vid Karl XII-statyn. Partiet kommer istället gå från Östermalmstorg till Riddarholmen.
Anders Dalsbro

Verktyg:

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Fördubbling av rasistiska våldsdåd i Tyskland

Antalet rasistiska våldsdåd har fördubblats i Tyskland jämfört med förra året. Våldet i år har hittills krävt sju personers liv. Sammanlagt har mer än 1 800 hatbrott mot flyktingar registrerats.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro