NDU-aktivist åtalad för grov misshandel

Publicerad 2008-01-22

En 20-årig man med kopplingar till Nationaldemokratisk ungdom, NDU, har åtalats vid Västmanlands tingsrätt misstänkt för grov misshandel.

Enligt åtalet är 20-åringen misstänkt för att ha misshandlat en man med armeringsjärn på lucia förra året i Surahammar. Åklagaren rubricerar misshandeln som grov eftersom 20-åringen "visat särskild hänsynslöshet och råhet".

Mannen är dessutom misstänkt för ytterligare en grov misshandel. Den 26 december förra året misshandlade han en person vid två tillfällen med sparkar och slag mot både kropp och huvud. Vid andra tillfället ska 20-åringen och hans 19-årige kamrat dessutom ha knäat sitt offer i huvudet.

Deltog på NDU-manifestation


20-åringen har sedan ett par år tillbaka varit aktiv inom högerextrema kretsar. Den 30 november förra året var han konferencier när NDU firade Karl XII i Västerås. Han är tidigare dömd för snatteri.

Den åtalade 19-åringen är tidigare dömd, bland annat grov misshandel, misshandel och övergrepp i rättssak. Vid ett tillfälle ska 19-åringen ha skrikit "antinazistjävel" åt en ung man och därefter misshandlat honom. Offret identifierade senare gärningsmannen genom att han kände igen hakkorstatueringen som 19-åringen har på vänster vad.

Både 19- och 20-åringen sitter häktade i väntan på rättegången, som inleds den 24 januari i Västmanlands tingsrätt.
Johannes Jakobsson

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro