NDU-aktivist dömd till fängelse

Publicerad 2008-02-01

En 20-årig man med kopplingar till Nationaldemokraternas ungdomsförbund, NDU, dömdes på fredagen till ett års fängelse för bland annat grov misshandel och misshandel. Hans 19-årige kamrat dömdes till tre månaders fängelse för misshandel.

20-åringen dömdes för att efter en innebandyturnering på lucia i Västerås 2007 ha slagit en man i huvudet med ett armeringsjärn. 20-åringen har högerextrema kopplingar och var konferencier när NDU firade Karl XII den 30 november förra året

NDU-aktivisten erkände i rätten att han varit i slagsmål, men hävdade att det rörde sig om nödvärn, en förklaring som Västmanlands tingsrätt inte trodde på. I domen skriver tingsrätten att misshandeln ska betraktas som grov eftersom 20-åringen använt sig av ett tillhygge vid misshandeln.

Misshandel efter kroggräl


20-åringen dömdes dessutom för en ytterligare misshandel. Tillsammans med en 19-årig kamrat misshandlade 20-åringen en man som de råkat i gräl med på en krog i Västerås. Enligt domen var misshandeln politiskt motiverad eftersom den utförts då misshandelsoffret inte delade männens politiska åsikter.

20-åringen dömdes till ett års fängelse för grov misshandel, misshandel och förseelse mot ordningslagen. 19-åringen fick tre månaders fängelse för misshandel. De ska dessutom betala total 25650 kronor i skadestånd till sina offer.

19-åringen är tidigare dömd för flera våldsbrott, bland annat grov misshandel, misshandel och övergrepp i rättssak. Den domen är överklagad till Svea hovrätt.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro