NDU-aktivist dömd till fängelse

Publicerad 2008-02-01

En 20-årig man med kopplingar till Nationaldemokraternas ungdomsförbund, NDU, dömdes på fredagen till ett års fängelse för bland annat grov misshandel och misshandel. Hans 19-årige kamrat dömdes till tre månaders fängelse för misshandel.

20-åringen dömdes för att efter en innebandyturnering på lucia i Västerås 2007 ha slagit en man i huvudet med ett armeringsjärn. 20-åringen har högerextrema kopplingar och var konferencier när NDU firade Karl XII den 30 november förra året

NDU-aktivisten erkände i rätten att han varit i slagsmål, men hävdade att det rörde sig om nödvärn, en förklaring som Västmanlands tingsrätt inte trodde på. I domen skriver tingsrätten att misshandeln ska betraktas som grov eftersom 20-åringen använt sig av ett tillhygge vid misshandeln.

Misshandel efter kroggräl


20-åringen dömdes dessutom för en ytterligare misshandel. Tillsammans med en 19-årig kamrat misshandlade 20-åringen en man som de råkat i gräl med på en krog i Västerås. Enligt domen var misshandeln politiskt motiverad eftersom den utförts då misshandelsoffret inte delade männens politiska åsikter.

20-åringen dömdes till ett års fängelse för grov misshandel, misshandel och förseelse mot ordningslagen. 19-åringen fick tre månaders fängelse för misshandel. De ska dessutom betala total 25650 kronor i skadestånd till sina offer.

19-åringen är tidigare dömd för flera våldsbrott, bland annat grov misshandel, misshandel och övergrepp i rättssak. Den domen är överklagad till Svea hovrätt.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA