080513_inr_nazidom_01.jpg\

Henrik Johansson var en av talarna vid Salemmanifestationen 2005 där han representerade Nordiska förbundet. På tisdagen dömdes han till tre månaders fängelse.
FOTO: Expo

Nordiska förbundets ledare döms till fängelse

Publicerad 2008-05-13

Fem nazister dömdes på tisdagen av Uddevalla tingsrätt till fängelse för att olovligt tagit sig in i en före detta kompanjons bostad och tagit hans datorer.

Den 8 februari i år tog sig sju aktivister ifrån Nordiska förbundet in i bostaden hos en man i Munkedal på Västkusten. Mannen var en före detta kompanjon som varit involverad i organisationens företag, Nordiska förlaget, som bland annat bedriver försäljning av litteratur och musik på nätet. När mannen lämnade organisationen tog han med sig förlagets kundregister. Aktivisterna från Nordiska förbundet uppsökte mannen för att kräva tillbaka registret och i samband med det lade de beslag på två datorer. Händelsen polisanmäldes av mannen.

Sex personer åtalades i Uddevalla tingsrätt för sin inblandning i händelsen. Ytterligare en person är misstänkt och söks av polisen. Tingsrätten dömde fem av de åtalade till tre månaders fängelse för hemfridsbrott och egenmäktigt förfarande. Straffet anses verkställt eftersom de i väntan på rättegången varit frihetsberövande. En friades eftersom rätten inte fann det styrkt att han varit med i Munkedal.


Ledande personer


Flera av de dömda är kända profiler inom den svenska naziströrelsen. Anders Lagerström är drivande bakom företaget NFSE Media AB som bland inrymmer Nordiska förlaget. Nordiska förlaget är ett av de ledande företagen i Europa när det gäller försäljning av nazistisk litteratur, musik och propaganda. Lagerström är tidigare bland annat dömd för misshandel och våldsamt motstånd. Uddevalla tingsrätt dömer honom utöver hemfridsbrott och egenmäktigt förfarande även för olovligt innehav av farligt föremål. Det brottet är dock inte kopplat till händelsen i Munkedal.

Henrik Johansson har varit Nordiska förbundets ansikte utåt och är en återkommande talare vid nazistiska demonstrationer och manifestationer. Han har varit vd för ett telemarketingföretag i Göteborg. Han är inte tidigare dömd.

Mattias Lövbrand har varit aktiv inom den svenska vit makt-världen sedan 1990-talet, bland annat som ledare för Svensk hednisk front. Han döms utöver hemfridsbrott och egenmäktigt förfarande även för narkotikabrott och vapenbrott, då polisen fann tårgasspray i hans bostad. Lövbrand är tidigare ostraffad.

De andra två dömda, en 23-åring och en 25-åring, är båda aktiva inom Nordiska förbundet.
Anders Dalsbro

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro