080221_inr_nazistrul_1.jpg\

Två av de åtalade och rånoffret.
FOTO: Expo

Nordiska förbundets ledarskikt åtalas

Publicerad 2008-04-07

Sex personer, alla med ledande positioner inom den nazistiska organisationen Nordiska förbundet, åtalades på måndagen misstänkta för att ha rånat en tidigare medlem i hans hem.

Rånet ägde rum under natten den 8 februari. De sex åtalade männen samt ytterligare en man som polisen ännu inte gripit, bröt sig enligt åtalet in i hemmet hos en avhoppad medlem i jakt på organisationens kundregister.

En av männen riktade en pistol mot den tidigare organisationskamraten medan två andra tryckte ner honom i en stol med ett basebollträ. Samtidigt rotade de andra personerna igenom bostaden och hittade till slut det de letade efter - två hårddiskar, varav den ena ska ha innehållet det eftersökta registret.

Efter rånet följde rånoffret efter de sju rånarna men stannade efter att männen på nytt hotat honom med pistolen. En av männen ska enligt åtalet ha riktat vapnet mot honom och gjort "flera blindavfyrningar", vilket innebär att inget skott avlossades.

Upptrappade konflikter


Rånet är en del i en pågående konflikt inom den svenska naziströrelsen, där flera av de aktiva organisationerna kämpar mot varandra om inflytandet över medlemmar och sympatisörer. Mannen som rånades hade nyligen lämnat Nordiska förbundet till förmån för Info-14, en organisation som sedan en tid tillbaka konkurrerar med Nordiska förbundet över kontrollen av så kallade fristående aktivistgrupper.

På en av Nordiska förbundets populäraste hemsidor, nätgemenskapen Nordisk presenteras de misstänkta rånarna som hjältar. Administratörerna bakom sidan uppmanar besökarna att skicka brev och pengar till de häktade männen.

Samtliga sex män har ett förflutet inom nazikretsar och har alla haft framstående positioner inom Nordiska förbundet. Om männen fälls riskerar de upp till sex års fängelse.
Johannes Jakobsson

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA