080221_inr_nazistrul_1.jpg\

Två av de åtalade och rånoffret.
FOTO: Expo

Nordiska förbundets ledarskikt åtalas

Publicerad 2008-04-07

Sex personer, alla med ledande positioner inom den nazistiska organisationen Nordiska förbundet, åtalades på måndagen misstänkta för att ha rånat en tidigare medlem i hans hem.

Rånet ägde rum under natten den 8 februari. De sex åtalade männen samt ytterligare en man som polisen ännu inte gripit, bröt sig enligt åtalet in i hemmet hos en avhoppad medlem i jakt på organisationens kundregister.

En av männen riktade en pistol mot den tidigare organisationskamraten medan två andra tryckte ner honom i en stol med ett basebollträ. Samtidigt rotade de andra personerna igenom bostaden och hittade till slut det de letade efter - två hårddiskar, varav den ena ska ha innehållet det eftersökta registret.

Efter rånet följde rånoffret efter de sju rånarna men stannade efter att männen på nytt hotat honom med pistolen. En av männen ska enligt åtalet ha riktat vapnet mot honom och gjort "flera blindavfyrningar", vilket innebär att inget skott avlossades.

Upptrappade konflikter


Rånet är en del i en pågående konflikt inom den svenska naziströrelsen, där flera av de aktiva organisationerna kämpar mot varandra om inflytandet över medlemmar och sympatisörer. Mannen som rånades hade nyligen lämnat Nordiska förbundet till förmån för Info-14, en organisation som sedan en tid tillbaka konkurrerar med Nordiska förbundet över kontrollen av så kallade fristående aktivistgrupper.

På en av Nordiska förbundets populäraste hemsidor, nätgemenskapen Nordisk presenteras de misstänkta rånarna som hjältar. Administratörerna bakom sidan uppmanar besökarna att skicka brev och pengar till de häktade männen.

Samtliga sex män har ett förflutet inom nazikretsar och har alla haft framstående positioner inom Nordiska förbundet. Om männen fälls riskerar de upp till sex års fängelse.
Johannes Jakobsson

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro