Oenighet kring hur Sd ska bemötas

Publicerad 2008-11-12

Sverigedemokraterna splittrar riksdagspartierna. Socialdemokraterna och miljöpartiet har redan stängt dörren för samarbete med partiet. Enligt Fredrik Reinfeldt är det fel strategi. Det är bättre att "rätta till de samhällsproblem som dessa krafter utnyttjar", förklarade han i gårdagens riksdagsdebatt.

Det var efter en fråga från socialdemokraternas Luciano Astudillo som Fredrik Reinfeldt under gårdagens riksdagsdebatt förklarade att han inte ville stänga dörren för Sverigedemokraterna.

- Jag gör allt jag kan för att hålla dem borta och jag tror att min metod är mer verkningsfull, förklarade han.

Han betonade också att hans egna värderingar och de som Sverigedemokraterna står för är oförenliga. Enligt Reinfeldt är det bästa sättet att bemöta partiet att "rätta till de samhällsproblem som dessa krafter utnyttjar".

Även vänsterpartiet kritiska


Även vänsterpartiet uttryckte under gårdagen kritik mot socialdemokraterna och miljöpartiets utspel där de två partierna försäkrat att de inte kommer att samarbeta med Sverigedemokraterna. Enligt TT ska Lars Ohly under en pressträff med riksdagsjournalister ha ställt sig kritisk till att Sverigedemokraternas riksdagsplats tas för given.
- Det är galet att förutsätta att de får över fyra procent, förklarade han.

Socialdemokraterna inte nöjda med svaret


Luciano Astudillo var långt ifrån nöjd med Fredrik Reinfeldts svar. Tillsammans med sin partikamrat Eva-Lena Jansson kritiserade han Reinfeldt för att inte vara tillräcklig tydlig i frågan.

- Ett icke-svar är också ett besked. Att inte svara ja eller nej är att lämna dörren öppen för att göra sig beroende av Sverigedemokraterna i Sveriges riksdag. Det är djupt olyckligt, sade han.
Daniel Poohl

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA