Ökning av hatbrott efter Obamas seger

Publicerad 2008-11-26

Det kallas ett historiskt val. Men utnämningen av USA:s första svarta president har även medfört ett betydande bakslag. Sedan Barrack Obamas valseger uppskattas antalet hatbrott till mer än 200 – ett rekord i modern tid.

Verbala övergrepp, brinnande kors, dockor hängandes i snaror, vandalism, misshandel och mord. Sedan USA:s första svarta president utsågs den 4 november i år har antalet hatbrott ökat explosionsartat. Det brutala mordet på ecuadorianen Marcelo Lucero i början av november fick sju medborgarrättsorganisationer att mobilisera sig i ett gemensamt upprop mot den nya trenden. " Det var inte hat som vann valet, men det har utan tvivel tilltagit på lokal nivå runtom i landet", konstaterade en av representanterna på mötet i måndags.

Enligt den amerikanska organisationen Southern Poverty Law Center, SPLC, har antalet övergrepp riktade mot invandrare och etniska minoriteter ökat med 40 procent de senaste fyra åren och högerextrema grupperingar använder sig gärna av problematiken med illegal invandring. Ännu finns ingen statistik över hatbrott för 2008, men baserat på rapporter från media drar flera experter slutsatsen att ökningen är både överraskande och utan motstycke. "När hat når de här dimensionerna så är det vi ser oftast bara röken innan elden", citerar tidningen Chicago Tribune en ansvarig för studier i hat och extremism vid California State University.

Dödslista


Redan under valet utmålades Obamas kandidatur som ett varsel om kommande raskrig. När valutgången var klar talade flera högerextrema grupper om överbelastade servrar på grund av det stora antalet sökträffar. Med nya marknadsföringsstrategier, där flera högerextrema grupper överger laddade attribut och benämningar för en snällare framtoning, hoppas högerextremisterna nu kunna rida på den våg av missnöje som följer i kölvattnet av presidentvalet.

Andra väljer mer drastiska åtgärder. Högerextrema Ku Klux Klan har återigen börjat ge sig till känna i utfall av våldsdåd efter åratal i skymundan. Bara ett par veckor efter Obamas seger kunde amerikanska säkerhetspolisen avslöja två Klananhängares planer på en massaker av svarta elever och den nyvalda presidenten på dödslistan. Incidenten är inget undantag. Enligt myndigheterna har Barrack Obama mottagit fler hot än någon annan amerikansk president.

Osäkert rättsläge


Hur Barrack Obama ska tackla situationen är ännu oklart. Ett lagförslag som underlättar utredningen av hatbrott är bordlagt i kongressen, men förhoppningarna om att förslaget antas är stora när Obama tar över presidentposten i januari nästa år. Dalande ekonomi och växande arbetslöshet är andra faktorer som spelar in i statistiken, enligt bedömare. Eventuella juridiska åtgärder kommer alltså inte ensamma att kunna motverka det tilltagande antalet hatbrott. Säkert är att utvecklingen kräver åtgärder för att ett historiskt framsteg inte ska överskuggas av ett allvarligt bakslag.
Maria Lundqvist

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro