SD_Johan-Rinderheim_060325060325-sd-johan-rinderheim-.jpg\

Veteranen Johan Rinderheim har blivit uppmanad att lämna sin post som ordförande för Sverigedemokraternas Stockholmsdistrikt. Nu väljer han att lämna partiet helt.

Partiveteran lämnar Sverigedemokraterna

Publicerad 2008-08-19

Johan Rinderheim lämnar Sverigedemokraterna och ordförandeposten i Stockholms län efter en konflikt med partiets ledning.

Enligt Johan Rinderheim bygger konflikten bland annat på att han beskyllts för att ha läckt uppgifter på ett olämpligt sätt till en före detta folkpartistisk politiker.

– Men det har inte kunnat påvisas att jag berättat om några hemliga uppgifter, säger han.

Rinderheim tror att partiledningens agerande handlar om att få bort en kritiker. Bland annat ska Rinderheim ha kritiserat beslutet att 40 procent av det lokala partistödet ska gå till riksorganisationen.


Inte tvingats lämna partiet


Jonas Åkerlund, presstalesman för Sverigedemokraterna, säger att händelsen inte har något att göra med Rinderheims kritik.

Rinderheim har enligt Åkerlund uppmanats att lämna posten som ordförande i Stockholmsdistriktet för att i stället koncentrera sig på sitt kommunala mandat i Nynäshamn. Anledningen uppges vara att förtroendet för Rinderheim blivit ifrågasatt efter hans kontakter med den före detta folkpartistiska politikern.

Enligt Åkerlund var det helt och hållet Rinderheims beslut att lämna partiet.

– Något sådant krav har inte funnits från partiledningen, säger Jonas Åkerlund.


Nya ordföranden beklagar avhoppet


När Sverigedemokraternas distriktsstyrelse i Stockholm hade ett möte i ärendet i slutet av juli beslutade de sig för följande ståndpunkt:

"Majoriteten av deltagarna på Stockholmsdistriktets styrelsemöte 2008-07-30 anser att Johan Rinderheim i sin försvarsskrivelse, på ett godtagbart sätt förklarat och bemött anklagelserna i partistyrelsens utredningsmaterial."

Den nya ordföranden efter Rinderhem, David Lång, som själv inte deltog på distriktsstyrelsemötet, säger att han tycker att det är tråkigt att Rinderheim lämnat partiet. Partiledningens beslut att uppmana Rinderheim att lämna sin post som ordförande vill Lång inte kommentera, utan hänvisar i stället till den förklaring som Rinderheim skrivit till partiledningen.

– Vi har sagt att vi betraktar Rinderheims svar till partistyrelsen som tillräckligt. Där skriver han att han accepterar avgången som distriktordförande, men att det i övrigt inte ska finnas några restriktioner. Det stödjer jag, säger David Lång.

Johan Rinderheim tänker sitta kvar på det kommunala mandat som Sverigedemokraterna fick i Nynäshamn valet 2006.
Anders Dalsbro

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA