SD_Johan-Rinderheim_060325060325-sd-johan-rinderheim-.jpg\

Veteranen Johan Rinderheim har blivit uppmanad att lämna sin post som ordförande för Sverigedemokraternas Stockholmsdistrikt. Nu väljer han att lämna partiet helt.

Partiveteran lämnar Sverigedemokraterna

Publicerad 2008-08-19

Johan Rinderheim lämnar Sverigedemokraterna och ordförandeposten i Stockholms län efter en konflikt med partiets ledning.

Enligt Johan Rinderheim bygger konflikten bland annat på att han beskyllts för att ha läckt uppgifter på ett olämpligt sätt till en före detta folkpartistisk politiker.

– Men det har inte kunnat påvisas att jag berättat om några hemliga uppgifter, säger han.

Rinderheim tror att partiledningens agerande handlar om att få bort en kritiker. Bland annat ska Rinderheim ha kritiserat beslutet att 40 procent av det lokala partistödet ska gå till riksorganisationen.


Inte tvingats lämna partiet


Jonas Åkerlund, presstalesman för Sverigedemokraterna, säger att händelsen inte har något att göra med Rinderheims kritik.

Rinderheim har enligt Åkerlund uppmanats att lämna posten som ordförande i Stockholmsdistriktet för att i stället koncentrera sig på sitt kommunala mandat i Nynäshamn. Anledningen uppges vara att förtroendet för Rinderheim blivit ifrågasatt efter hans kontakter med den före detta folkpartistiska politikern.

Enligt Åkerlund var det helt och hållet Rinderheims beslut att lämna partiet.

– Något sådant krav har inte funnits från partiledningen, säger Jonas Åkerlund.


Nya ordföranden beklagar avhoppet


När Sverigedemokraternas distriktsstyrelse i Stockholm hade ett möte i ärendet i slutet av juli beslutade de sig för följande ståndpunkt:

"Majoriteten av deltagarna på Stockholmsdistriktets styrelsemöte 2008-07-30 anser att Johan Rinderheim i sin försvarsskrivelse, på ett godtagbart sätt förklarat och bemött anklagelserna i partistyrelsens utredningsmaterial."

Den nya ordföranden efter Rinderhem, David Lång, som själv inte deltog på distriktsstyrelsemötet, säger att han tycker att det är tråkigt att Rinderheim lämnat partiet. Partiledningens beslut att uppmana Rinderheim att lämna sin post som ordförande vill Lång inte kommentera, utan hänvisar i stället till den förklaring som Rinderheim skrivit till partiledningen.

– Vi har sagt att vi betraktar Rinderheims svar till partistyrelsen som tillräckligt. Där skriver han att han accepterar avgången som distriktordförande, men att det i övrigt inte ska finnas några restriktioner. Det stödjer jag, säger David Lång.

Johan Rinderheim tänker sitta kvar på det kommunala mandat som Sverigedemokraterna fick i Nynäshamn valet 2006.
Anders Dalsbro

Verktyg:

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Fördubbling av rasistiska våldsdåd i Tyskland

Antalet rasistiska våldsdåd har fördubblats i Tyskland jämfört med förra året. Våldet i år har hittills krävt sju personers liv. Sammanlagt har mer än 1 800 hatbrott mot flyktingar registrerats.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro