Polisen ska bli bättre på att upptäcka hatbrott

Publicerad 2008-01-31

Polis och åklagare ska bli bättre på att upptäcka och utreda hatbrott genom utbildningar och ändringar i rutinerna.

Den som tar emot en polisanmälan ska få utbildning och polisens anmälningssystem, RAR, uppgraderas med ett textfält om det rör sig om ett hatbrott. Polisen räknar med att antalet upptäckta och uppklarade hatbrott kommer att öka

– Tidig upptäckt av motivet bakom ett hatbrott ökar uppklaringsmöjligheten, säger Gunnar Grönkvist, kriminalkommissarie vid Rikspolisstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Inom polismyndigheterna och hos åklagarna pågår det utbildningar och riktade insatser för att fler hatbrott ska upptäckas.
Expo

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA