Polisen ska bli bättre på att upptäcka hatbrott

Publicerad 2008-01-31

Polis och åklagare ska bli bättre på att upptäcka och utreda hatbrott genom utbildningar och ändringar i rutinerna.

Den som tar emot en polisanmälan ska få utbildning och polisens anmälningssystem, RAR, uppgraderas med ett textfält om det rör sig om ett hatbrott. Polisen räknar med att antalet upptäckta och uppklarade hatbrott kommer att öka

– Tidig upptäckt av motivet bakom ett hatbrott ökar uppklaringsmöjligheten, säger Gunnar Grönkvist, kriminalkommissarie vid Rikspolisstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Inom polismyndigheterna och hos åklagarna pågår det utbildningar och riktade insatser för att fler hatbrott ska upptäckas.
Expo

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro