080310_inr_smrvapen_1.jpg\

28-åringen, som är misstänkt på sannolika skäl för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse och grovt vapenbrott.
FOTO: Expo

Polistillslag i Stockholm: Nazister gömde vapen och sprängämnen

Publicerad 2008-03-10

Polisen fann vapen och sprängämnen hos aktivister tillhörande den nazistiska organisationen Svenska motståndsrörelsen. Husrannsakningar ägde rum på olika platser i Stockholms län under förra veckan.

Under torsdagseftermiddagen och fredagen i förra veckan grep polisen sammanlagt sex personer vid olika tillslag runt om i Stockholms län. Tre av dem frigavs under lördagen, men är inte avskrivna från utredningen. De övriga tre kommer att begäras häktade under måndagen misstänkta på sannolika skäl för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse och grovt vapenbrott.

– Vi har anträffat vapen och sprängämnen i samband med de här husrannsakningarna, säger Ulf Göranzon, Kommissarie på Länskriminalpolisen.

Ulf Göranzon vill inte kommentera varför polisen valde att slå till mot aktivisterna just nu, men såväl bombtekniker som annan polispersonal har varit involverade i polisinsatsen. Göranzon vill inte heller kommentera hur många platser som polisen har gjort husrannsakningar mot, men säger att vapen och sprängämnen har hittats på flera platser.

Kammaråklagare Catarina Thiel, som håller i ärendet, vill i dagsläget inte lämna några kommentarer.

Tillhör Svenska motståndsrörelsen


De tre personer som kommer att begäras häktade under måndagen tillhör samtliga den militanta, nazistorganisationen Svenska motståndsrörelsen. Två av dem, 18 och 21 år var på plats vid Slussen i Stockholm september förra året då en person knivskars i samband med att Svenska motståndsrörelsen höll ett möte där. Den tredje, en 28-åring, har varit aktiv i nazistkretsar sedan mitten av 1990-talet. I Svenska motståndsrörelsen har han varit aktiv sedan 1999. Han är sedan tidigare dömd för vapenbrott.

28-åringen figurerade även i en tidigare utredning 2007, då polisen fann att en aktivist från Svenska motståndsrörelsen gömt vapen i skogen. Polisen hittade då 28-åringens fingeravtryck vid vapengömman, men åklagaren valda att inte åtala honom.
Anders Dalsbro

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA