080310_inr_smrvapen_1.jpg\

28-åringen, som är misstänkt på sannolika skäl för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse och grovt vapenbrott.
FOTO: Expo

Polistillslag i Stockholm: Nazister gömde vapen och sprängämnen

Publicerad 2008-03-10

Polisen fann vapen och sprängämnen hos aktivister tillhörande den nazistiska organisationen Svenska motståndsrörelsen. Husrannsakningar ägde rum på olika platser i Stockholms län under förra veckan.

Under torsdagseftermiddagen och fredagen i förra veckan grep polisen sammanlagt sex personer vid olika tillslag runt om i Stockholms län. Tre av dem frigavs under lördagen, men är inte avskrivna från utredningen. De övriga tre kommer att begäras häktade under måndagen misstänkta på sannolika skäl för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse och grovt vapenbrott.

– Vi har anträffat vapen och sprängämnen i samband med de här husrannsakningarna, säger Ulf Göranzon, Kommissarie på Länskriminalpolisen.

Ulf Göranzon vill inte kommentera varför polisen valde att slå till mot aktivisterna just nu, men såväl bombtekniker som annan polispersonal har varit involverade i polisinsatsen. Göranzon vill inte heller kommentera hur många platser som polisen har gjort husrannsakningar mot, men säger att vapen och sprängämnen har hittats på flera platser.

Kammaråklagare Catarina Thiel, som håller i ärendet, vill i dagsläget inte lämna några kommentarer.

Tillhör Svenska motståndsrörelsen


De tre personer som kommer att begäras häktade under måndagen tillhör samtliga den militanta, nazistorganisationen Svenska motståndsrörelsen. Två av dem, 18 och 21 år var på plats vid Slussen i Stockholm september förra året då en person knivskars i samband med att Svenska motståndsrörelsen höll ett möte där. Den tredje, en 28-åring, har varit aktiv i nazistkretsar sedan mitten av 1990-talet. I Svenska motståndsrörelsen har han varit aktiv sedan 1999. Han är sedan tidigare dömd för vapenbrott.

28-åringen figurerade även i en tidigare utredning 2007, då polisen fann att en aktivist från Svenska motståndsrörelsen gömt vapen i skogen. Polisen hittade då 28-åringens fingeravtryck vid vapengömman, men åklagaren valda att inte åtala honom.
Anders Dalsbro

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro