Presidentkandidat ökar hat på nätet

Publicerad 2008-06-23

Det har gått en knapp månad sedan Barack Obama officiellt utsågs till demokraternas presidentkandidat. Nu kommer rapporter om kraftigt ökad aktivitet på nazistiska och rasistiska hemsidor i USA, rapporterar tidningen Washington Post.

Representanter från flera organisationer, bland annat Stormfront och White Revolution berättar om kraftigt ökat besökarantal på sina hemsidor och man rapporterar också att fler söker medlemskap till organisationerna. Den kände högerextremisten David Duke hävdar att antalet klick på hans sida har fördubblats de senaste månaderna och att han får fler förfrågningar om att föreläsa för olika organisationer och föreningar.

"Växande problem"


Även oberoende observatörer, såsom Anti-Defamation League, ADL, har noterat en ökad aktivitet bland nynazistiska och främlingsfientliga grupperingar på nätet.

- Vi ser en explosionsartad ökning av hatiska strömningar på nätet, och det är ett växande problem, säger Deborah Lauter på ADL till Washington Post.

Sedan nazistiska och rasistiska grupperingar insett att de kan göra lite för att stoppa Obamas kampanj, väljer dessa nu att se hans kandidatur som ett instrument för att få fler medlemmar.

I mars rapporterade Southern Poverty Law Center om ett ökande antal nazistiska grupper i USA. Bara under förra året ökade antalet nazistiska grupper från 191 till 207 stycken.
Kajsa Lindohf

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro