Presidentkandidat ökar hat på nätet

Publicerad 2008-06-23

Det har gått en knapp månad sedan Barack Obama officiellt utsågs till demokraternas presidentkandidat. Nu kommer rapporter om kraftigt ökad aktivitet på nazistiska och rasistiska hemsidor i USA, rapporterar tidningen Washington Post.

Representanter från flera organisationer, bland annat Stormfront och White Revolution berättar om kraftigt ökat besökarantal på sina hemsidor och man rapporterar också att fler söker medlemskap till organisationerna. Den kände högerextremisten David Duke hävdar att antalet klick på hans sida har fördubblats de senaste månaderna och att han får fler förfrågningar om att föreläsa för olika organisationer och föreningar.

"Växande problem"


Även oberoende observatörer, såsom Anti-Defamation League, ADL, har noterat en ökad aktivitet bland nynazistiska och främlingsfientliga grupperingar på nätet.

- Vi ser en explosionsartad ökning av hatiska strömningar på nätet, och det är ett växande problem, säger Deborah Lauter på ADL till Washington Post.

Sedan nazistiska och rasistiska grupperingar insett att de kan göra lite för att stoppa Obamas kampanj, väljer dessa nu att se hans kandidatur som ett instrument för att få fler medlemmar.

I mars rapporterade Southern Poverty Law Center om ett ökande antal nazistiska grupper i USA. Bara under förra året ökade antalet nazistiska grupper från 191 till 207 stycken.
Kajsa Lindohf

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA